Inspiratie

screen-shot-2016-12-17-at-21-51-12
screen-shot-2016-12-17-at-21-58-03

Gent, Sint-Gillis en Dhaka, daar heb ik inspiratie gevonden. Ik ben aan de slag als journalist sinds januari 2015, al durf ik dat pas met trots zeggen in april van dat jaar, toen ik voor MO* Magazine een heus dossier over duurzame mode neerpende.

Trots op mijn kennis van de ingewikkelde textielketen. Allesbehalve trots op modegiganten die de arbeidsrechten doorheen die keten verwaarlozen. Ketens waarvan ik zelf kledij in mijn kast heb hangen. Wat betekent trots zijn dàn?

Gaandeweg leerde ik meer en meer. Over duurzaamheid, over een eerlijke keten, over sociale rechtvaardigheid en ecologisch denken. Over alternatieven.

Mijn eigen alternatief? Ontketenen. Door bewuster te consumeren of gewoonweg bewust te consuminderen, komen we heel ver. In dat proces kunnen de media een doorslaggevende rol spelen.

In mijn dossier voor MO* Magazine stelde ik mij, op de dag dat Rana Plaza herdacht wordt, luidop de vraag wie aan zet is om een (mode)revolutie te ontketenen. Moet de consument zijn levensstijl volledig aanpassen vooraleer iets verandert? Is het aan de bedrijven om één voor één (of liefst allemaal tegelijk) het goede voorbeeld te geven? Wanneer wordt het middenveld gehoord? Horen de vakbonden hun deel te doen? En wat is dan juist de rol van de overheid en multilaterale instanties?

‘Iedereen is verantwoordelijk’, was het alomtegenwoordige, uiterst saaie antwoord.

Net daarom is het aan de journalist. De keten die zo’n katoenpluisje doorloopt, is inspirerend. Zelf had ik het voorrecht om naar Bangladesh en Indonesië te reizen, samen met fotografen Lieve Blancquaert en Sandra Mermans, en van dichtbij te zien hoe onrechtvaardig en vervuilend de sector kan zijn. Ook trok ik samen met fotografe Sarah Van Looy naar Marokko, met de steun van het Fonds Pascal Decroos, om de tapijtensector te onderzoeken en te bekijken hoe de sociale onderneming Carpet of Life het anders aanpakt.

img_2276

Ontketenen gaat verder dan textiel. Ketenbeheer veroorzaakt problemen in meerdere sectoren, zoals de voedingsindustrie. Voor Eos Tracé onderzoek ik de levensloop van producten zoals brood, koffiezalm en varkensvlees. Ik ga niet enkel in op sociale thema’s, maar kijk ik ook naar smaak, dierenwelzijn en de ecologische impact van de keuzes die we als consument dagelijks maken.

Op deze blog verzamel ik mijn artikels, blogs en bedenkingen die te maken hebben met ontketening in de brede zin: duurzaamheid, menselijkheid, begeestering.

De artikels werden eerder gepubliceerd in opdracht van o.a.: MO* Magazine, Eos Tracé, Gent Fair Trade, Apache, De MorgenHet Laatste Nieuws, Weekend Knack, MNM, OneWorld, Jonge Denkers, 11.11.11, Glo.be, Netwerk Bewust Verbruiken, CM, Radio 1.

Daarnaast spits ik mij als freelancer toe op een veelvoud aan andere thema’s, die hier niet aan bod zullen komen.

  • Voor MO* Magazine schrijf ik ook over internationale politiek en cultuur, met speciale aandacht voor de regio’s Latijns-Amerika en Zuid-Azië.
  • Voor Radio 1 schreef ik over de weekendprogramma’s, zoals Interne Keuken en Touché.
  • Voor CM schreef ik ook over gezondheid.
  • Voor Het Laatste Nieuws, De Morgen en Radio 2 Oost-Vlaanderen schreef ik ook over justitie, misdaad en mobiliteit.
  • Voor Knack schreef ik over mobiliteit.
  • Voor Humo schreef ik over tv en film.
  • Voor Apache schreef ik over religie en identiteit.

Veel leesplezier!

neverstopwriting
Foto’s met dank aan Julie Scheurweghs en Bjorn Coucke.
Webdesign met dank aan Dokwerkers.