Inspiratie

screen-shot-2016-12-17-at-21-51-12

screen-shot-2016-12-17-at-21-58-03

Gent, Sint-Gillis en Dhaka, daar heb ik inspiratie gevonden. “Mijn ontketening” als journalist begon in januari 2015, al was ik pas trots in april van dat jaar, toen ik voor MO* Magazine een heus dossier neerpende.

Trots op mijn kennis van de ingewikkelde textielketen. Allesbehalve trots op modegiganten die de arbeidsrechten doorheen die keten verwaarlozen. Ketens waarvan ik zelf kledij in mijn kast heb hangen. Wat betekent trots zijn dàn?

Gaandeweg leerde ik meer en meer. Over duurzaamheid, over een eerlijke keten, over sociale rechtvaardigheid en ecologisch denken. Over alternatieven.

Mijn eigen alternatief? Ontketenen. Door bewuster te consumeren of gewoonweg bewust te consuminderen, komen we heel ver. In dat proces kunnen de media een doorslaggevende rol spelen.

Als journalist voor MO* Magazine stelde ik mij in april 2015, op de verjaardag van de ramp van Rana Plaza, luidop de vraag wie aan zet is om een (mode)revolutie te ontketenen. Moet de consument zijn levensstijl volledig aanpassen vooraleer iets verandert? Is het aan de bedrijven om één voor één (of liefst allemaal tegelijk) het goede voorbeeld te geven? Wanneer wordt het middenveld gehoord? Horen de vakbonden hun deel te doen? En wat is dan juist de rol van de overheid en multilaterale instanties?

‘Iedereen is verantwoordelijk’, was het alomtegenwoordige, uiterst saaie antwoord.

Net daarom is het aan de journalist. De keten die zo’n katoenpluisje doorloopt, is inspirerend.

img_2276

Ontketenen gaat bovendien verder dan textiel. Ketenbeheer zorgt voor problemen in meerdere sectoren, zoals bijvoorbeeld de voedingsindustrie. Voor Eos Tracé onderzoek ik de levensloop van producten zoals brood, koffiezalm en varkensvlees. Ik ga niet enkel in op sociale thema’s, maar kijk ik ook naar smaak, dierenwelzijn en de ecologische impact van de keuzes die we als consument dagelijks maken.

Zelf koos ik er in januari 2017 voor om plantaardig te eten. Onder het mom van de Britse actie ‘Veganuary’ – vergelijk het met onze ‘Dagen Zonder Vlees’ – hield ik er de volledige maand januari een veganistische levensstijl op na. Dat is me goed bevallen. Gek van duurzaamheid zoals ik ben, dacht ik er al langer over om over te schakelen van flexitariër naar fulltime veggie.

Op deze blog verzamel ik mijn artikels, blogs en bedenkingen die te maken hebben met dat ontketeningsproces in de brede zin: duurzaamheid, menselijkheid, begeestering.

De artikels werden eerder gepubliceerd in opdracht van: MO* Magazine, Eos Tracé, Gent Fair Trade, Apache, De MorgenHet Laatste Nieuws, Weekend Knack, MNM, OneWorld, Jonge Denkers, 11.11.11, Glo.be, Netwerk Bewust Verbruiken, CM, Radio 1.

Daarnaast spits ik mij als freelancer toe op een veelvoud aan andere thema’s, die hier niet aan bod zullen komen.

  • Voor Radio 1 schrijf ik over de weekendprogramma’s, zoals Interne Keuken en Touché.
  • Voor CM schrijf ik ook over gezondheid.
  • Voor MO* Magazine schrijf ik ook over internationale politiek en cultuur, met speciale aandacht voor de regio’s Latijns-Amerika en Zuid-Azië.
  • Voor Het Laatste Nieuws, De Morgen en Radio 2 Oost-Vlaanderen schreef ik ook over justitie, misdaad en mobiliteit.
  • Voor Knack schreef ik over mobiliteit.
  • Voor Humo schreef ik over tv en film.
  • Voor Apache schreef ik over religie en identiteit.

Veel leesplezier!

kleinod

neverstopwriting

Foto’s met dank aan Julie Scheurweghs, Bjorn Coucke, Amber Steen, Elke Janssens en Thijs Desmet.
Webdesign met dank aan Dokwerkers.