Oud brood is geen eendenvoer

Een schijnbaar onschuldig tafereel: oma neemt haar kleinkinderen mee naar het park om oud brood te voeren aan de eendjes. Sommige hebben wat glazige ogen, anderen bewegen traag in het water of zitten stil in de schaduw. De trieste realiteit is dat de eenden vergiftigd zijn door botulisme, en dat komt door die zak met oud brood.

screen-shot-2016-12-08-at-00-15-12

Het is een ondankbare taak voor parkwachters om kinderen erop te moeten wijzen dat ze eenden geen brood mogen voeren. “Toch is het belangrijk om daartegen op te treden, want de vogels worden er ziek van”, waarschuwt Jan Rodts, directeur van Vogelbescherming Vlaanderen.

“Veel mensen gooien brood zomaar in het water. Een heel slecht idee: dat brood begint na verloop van tijd te gisten en dat vervuilt de bodem enorm. Zo breken ziektes uit, zoals botulisme”, zegt Nick De Meulemeester, coördinator van het Vogelasiel in Merelbeke. Daar alleen al werden in september veertig eenden binnengebracht met de verlammingsverschijnselen die eigen zijn aan de ziekte en worden veroorzaakt door een bacterie die voorkomt in zuurstofarm water dat warmer is dan 20 graden.

“De combinatie van de vervuiling, de opwarming en het lage waterpeil zorgt ervoor dat de zuurstof in ondiepe vijvers daalt en botulisme gedijt”, zegt Rodts. De helft van de binnengebrachte eenden overleefde de vergiftiging niet.

“In het wild zullen de dieren het sowieso niet overleven, maar als ze tijdig naar een opvangcentrum worden gebracht en daar voldoende vocht en voedsel binnenkrijgen, maken ze een kans”, zegt Lieze Rouffaer, onderzoekster aan de vakgroep Bacteriologie van de UGent.

Meer lezen over junkfood voor de vogels?

© Eos Wetenschap (Eos Tracé)
http://eostrace.be/artikelen/oud-brood-is-geen-eendenvoer

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *