Expo

De textielindustrie is een van de meest vervuilende sectoren ter wereld. De grootste boosdoener blijkt synthetische textielverf. Kunnen ontwerpers en onderzoekers het tij keren met kleurrijke alternatieven? Die vraag beantwoorden fotograaf Sarah Van Looy en journalist Sarah Vandoorne met hun project Kleur Bekennen / A Confession of Colour.

Op het Design Fest Gent 2022 houden Sarah Van Looy en Sarah Vandoorne een eerste expo. Die is ondersteund door de Europese Unie en 11.11.11, in het kader van het project 1Planet4All.

Een tweede expo ging door in de grafische studio Zwerm in Gentbrugge, van 5 november 2022 tot 26 januari 2023.

Een derde expo vond plaats in oktober 2023 in een pop-up in de Stormestraat in Waregem.

Dit initiatief werd mede mogelijk gemaakt door Grensverleggers, regeling ter ondersteuning van culturele samenwerkingen tussen partijen in Vlaanderen, de Provincie Noord-Brabant, de Provincie Limburg en de Provincie Zeeland.

De kern van de expo bestaat uit zwart-wit portretten van de ontwerpers, afgedrukt op 100 % biologisch katoen. Die hebben de ontwerpers zelf ingekleurd met hun eigen duurzame verftechniek.

Op het einde van het Design Fest Gent hebben we zoveel mogelijk ontwerpers uitgenodigd om het resultaat samen te bewonderen. Van links naar rechts: Anne-Marie Sust, Angela Pisani, Sarah Van Looy, Sarah Vandoorne, Ilse Kremer, Laurence De Craene, Heleen Sintobin en Hans Jackmaert.

Meer informatie en foto’s: https://www.sarahvanlooy.be/aconfessionofcolour