Gents adresje: Joksie

Gentse spring in ’t veld Joksie had zelf nog geen gaatjes in haar oren toen ze besloot juwelen te maken. Van knutselen was ze altijd al een fan, van recyclage nog meer. Haar collectie begon ze door oorbellen en kettingen van een hele doos vol spullen te maken die ze bij haar verhuis toegestopt kreeg.

joksie

“In de loop der jaren had ik gewoonweg àlles verzameld: van steentjes tot elastiekjes. Toen ik uit huis ging, zeiden mijn ouders dat het weg moest”, lacht Joksie. Later maakte ze ook kettingen van kroonkurken, maar nu gebruikt ze ook andere materialen. “Het is niet haalbaar om alles met gerecycleerd materiaal te maken, maar recyclage blijft wel een rode draad in mijn leven. Alles in de wereld is gericht op consumptie, terwijl dat helemaal niet nodig is. Als ik in een winkel ben, denk ik dus nog altijd: ik kan dit hier kopen, maar eigenlijk maak ik het liever zelf. Zo veel bruikbaar materiaal verdwijnt in het containerpark. Mensen gooien al te vaak dingen weg zonder na te denken wat ze er nog mee kunnen doen. Terwijl we net creatief zouden moeten zijn.”

Joksie doet meer dan haar creaties zomaar verkopen: van alles wat zij maakt, gaat één euro naar het goede doel. Ze kent verschillende projecten waar ze aan schenkt, met één constante: ze hebben allemaal met water te maken. “Veel mensen hebben geen toegang tot proper water en daar wil ik graag de aandacht op vestigen. Consumenten staan er immers amper bij stil hoeveel water er in de productie van een paar oorbellen gaat.”

Adres
Verkrijgbaar in Oxfam Wereldwinkel Gent-Centrum
Lammerstraat 16, Gent
Facebookpagina
https://www.facebook.com/joksievogel

Meer adresjes in Gent? Lees de inspiratiegids voor eerlijke mode van Gent Fair Trade!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *