Sporten is gezond? Toch in de juiste broek

Het hangt van je sportlegging af: ‘Chemicaliën die beloven dat je niet zult zweten zijn schadelijk voor onze huid.’

Het bekende Canadese sportmerk Lululemon, bekend om zijn yogaleggings, viel dit voorjaar van zijn voetstuk. Yogi’s die vroeger optraden als ware ambassadeurs voor het merk, spraken zich ertegen uit in het zakenblad Bloomberg. Ze vinden het niet langer “ethisch verantwoord” om het merk te dragen. Zevenduizend beoefenaars van de sport tekenden een petitie om het merk op het matje te roepen. Milieuwaakhond Stand.Earth diende een klacht in bij de Canadese autoriteiten wegens greenwashing.

Vooral op milieuvlak laat de toeleveringsketen van het merk te wensen over, blijkt uit de berichtgeving. De fabrieken waar de leggings gemaakt worden, onder andere in Cambodja, maken gebruik van steenkool. Dat veroorzaakt massale ontbossing: zo moeten beschermde regenwouden in het productieland wijken voor onze kleerkast.

Klinkt dat als een ver-van-mijn-bedshow? Ook op gezondheidsvlak zijn yogabroeken problematisch. Dat leren we uit een Amerikaanse studie waar Belgisch bioloog Chris Callewaert aan meewerkte.

Steeds meer sportproducenten, waaronder Lululemon, beloven dat je niet of amper zult zweten in je sporttenue. De chemicaliën die ze daarvoor hanteren, meestal nanozilver, blijken echter schadelijk voor onze huid.

Dat blijkt ook uit To Dye For, het debuut van de Amerikaanse journalist Alden Wicker. Bovendien zitten er nog veel meer schadelijke stoffen in synthetische sportkledij. Op haar website EcoCult wijst Wicker op de aanwezigheid van hormoonverstoorders zoals bisfenol A bij sportmerken zoals Adidas en Nike.

Lees het volledige artikel via Knack Weekend: https://weekend.knack.be/lifestyle/mode/sporten-gezond-hangt-van-je-sportlegging-af-chemicalien-die-beloven-dat-je-niet-zult-zweten-zijn-schadelijk-voor-onze-huid/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *