Braziliaanse bossen gekapt voor “duurzame” kleren

Katoenen kleding van Zara en H&M blijkt gelinkt aan illegale houtkap in Brazilië. De Britse milieuorganisatie Earth Sight kon bijna een miljoen ton grondstoffen volgen van de Braziliaanse Cerrado tot de Aziatische kledingfabrieken waar katoenen T-shirts voor beide merken in elkaar worden gestikt.

Een jaar lang heeft de Britse milieuorganisatie satellietbeelden, rechtszaken en transportgegevens bestudeerd. Ook gingen onderzoekers undercover op handelsbeurzen. Zo kwamen ze 816.000 ton “kwalijk katoen” op het spoor.

De stoffen zijn verscheept naar Aziatische fabrieken waar de twee Europese kledingmerken outfits laten naaien. Daarvan maakten de merken bijna 250 miljoen kledingstukken en ander textiel, zoals huishoudlinnen, met een waarde van “honderden miljoenen euro’s”.

(…)

Zara en H&M rekenden op externe audits om de duurzaamheid te garanderen. Het katoen is gecertificeerd door de organisatie Better Cotton. (…) Eerder al is katoen dat door Better Cotton werd gecertificeerd, in verband gebracht met dwangarbeid door de Oeigoerse minderheid in de Chinese provincie Xinjiang.

Katoen is niet de enige stof die in verband gebracht wordt met houtkap in Brazilië en elders in de wereld. Milieuwaakhonden Greenpeace en Stand.Earth hameren erop dat de veehouders die het Amazonewoud inpalmen ook de leerindustrie bevoorraden. Volgens de ngo’s Canopy en Changing Markets Foundation is viscose, een vorm van kunstzijde, een van de grootste oorzaken van houtkap in de wereld, onder andere in de beschermde regenwouden van Indonesië. Tot slot zijn ook gewone kledingfabrikanten schuldig aan illegale houtkap: in Cambodja gebruiken zij hout van beschermd woud om de naaifabrieken draaiende te houden.

Lees het volledige artikel voor IPS: https://www.ipsnews.be/artikel/braziliaanse-bossen-gekapt-voor-kleren-van-zara-en-hm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *