De kinderziekten van de kleinste kleerkast

Van PFAS tot hormoonverstoorders: als kleren je kind ziek maken.

‘Er was eens, in een koninkrijk hier niet ver vandaan, een enorme fabriek waar arbeiders al je kinderkleren in elkaar stikten. Om je kleertjes in te kleuren, maakten ze gebruik van kleine monstertjes. Die verstopten zich in de schoenen, rokjes en truitjes en kwamen zo terecht in de kleerkasten van kinderen overal ter wereld!’ Zo begint de Greenpeacecampagne Little Monsters, een sprookje – ‘zeg maar nachtmerrie’, schrijft Greenpeace – om ons te waarschuwen voor de toxiciteit van (kinder)kleren.

De campagne is intussen tien jaar oud, maar het sprookje is nog altijd beangstigend relevant. De Amerikaanse journaliste Alden Wicker schrijft erover in haar boek To Dye For. Daarin wijst ze op de vele chemicaliën – tot 8000 verschillende soorten – die textielfabrikanten gebruiken om kledij te verven of een afwerking (veredeling) te geven. Om één T-shirt te kleuren is al snel 150 gram chemicaliën nodig.

Van zware metalen tot hormoonverstoorders en forever chemicals: onze kleerkast hangt er vol mee. Wicker beschrijft symptomen en ziektes, van uitslag, haaruitval en luchtweginfecties tot vruchtbaarheidsproblemen en kankers. Kinderen lopen het grootste gevaar, omdat hun huid een relatief kleine oppervlakte beslaat.

6 tips tegen toxische kleren
1. Was je kleren voor het eerste gebruik.
2. Kies voor tweedehands.
3. Vermijd synthetische stoffen zoals polyester.
4. Vermijd vlek-, kreuk- of geurwerende stoffen.
5. Vermijd geplastificeerde prints en accessoires aan kleren.
6. Zoek naar labels zoals Oeko-Tex Standaard 100.

Lees het volledige artikel in Knack: https://www.knack.be/nieuws/gezondheid/toxisch-textiel-gif-in-onze-kleren-maakt-kinderen-ziek/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *