Beter blootvoets? Het nut van minimaal schoeisel

Hakken, flipflops en zelfs sneakers: ze doen je voet(spieren) meer kwaad dan deugd. Steeds meer wetenschappers zien het nut in van blootsvoets door het leven gaan.

Een dik jaar geleden kreeg ik een diagnose: hielspoor. Je bent dertig en je krijgt plots kwaaltjes. Volgens mijn dokter helpt het niet dat ik zo vaak zonder schoenen door het huis loop (en oké ja, te weinig bewegen helpt al zéker niet).

Vreemd. Catherine Willems (KASK-HOGENT) beargumenteert nochtans vol passie en cijfers hoe slecht (sommige) schoenen voor onze voeten zijn. Ze verkiest minimaal schoeisel om door het leven te gaan, of zelfs helemaal blootsvoets. Ook ontwikkelt ze “future footwear” met een 3D-printer waarbij de zool zo dicht mogelijk aansluit bij de grond.

Voor Eos zocht ik uit of schoenen nu écht slecht zijn voor je voeten. Aanleiding was niet mijn eerder interview met Catherine Willems, op het Fair Fashion Fest 2022, maar deze factcheck. Kevin Deschamps, assistent-professor biomechanica aan de KU Leuven, komt ook voor in mijn stuk, net als lector biomechanica Kristiaan D’Aout (universiteit van Liverpool/universiteit van Antwerpen) en dr. Sander Wuite, orthopedisch chirurg aan het UZ in Leuven.

Beginnen doe ik bij het stokpaardje van Willems: de inheemse gemeenschappen die enkel minimaal schoeisel dragen en minder kwaaltjes aan hun voeten hebben.

In de woestijn in het noorden van Namibië is het zand zo heet dat blootsvoets wandelen tot brandwonden zou leiden. In het hoge noorden van Scandinavië leven de Sami in ijzige omstandigheden. Toch vertoont het schoeisel van inheemse volkeren in beide gebieden een bijzondere gelijkenis: de schoenen beschermen misschien wel tegen de ruwe (hete of ijskoude) ondergrond, maar ze ondersteunen de voeten amper. En dat blijkt geen nadeel, maar juist een enorm voordeel voor onze voetspieren.

Lees het volledige artikel via Eos: https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/zijn-minimale-schoenen-beter-dan-standaard-schoenen-we-dreigen-onze-voeten-te-vervormen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *