Scan4Chem: zelf speuren naar chemicaliën

Een experiment voor Knack, met dank aan de kinderkledingkast van mijn vriendinnen en Bond Beter Leefmilieu, die de app Scan4Chem in september in België lanceerde.

Via de app Scan4Chem kun je de barcodes van je kleren inscannen en doorspelen naar de betrokken merken. REACH verplicht bedrijven om op verzoek van consumenten de chemische samenstelling van hun producten vrij te geven. Daarvoor krijgen ze 45 dagen de tijd.

Begin oktober vroegen wij ingrediëntenlijsten op bij Zara, Decathlon, H&M, C&A, Kruidvat, Carrefour, Mango, Sissy Boy en JBC. Voor het ter perse gaan van dit artikel hadden alleen Zara en JBC gereageerd dat er ‘geen gevaarlijke stoffen’ in de kledij zitten. Welke stoffen er dan wel in zitten, geven de merken niet mee.

Scannen in de winkel biedt geen snelle antwoorden, en veel kledingstukken hebben niet eens een barcode.

Lees het volledige artikel in Knack: https://www.knack.be/nieuws/gezondheid/toxisch-textiel-gif-in-onze-kleren-maakt-kinderen-ziek/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *