Fair getrouwd: Christophe Ramont leert VTM-kijker (en echtgenoot) over eerlijke handel

Huwelijksklokken bij Gent Fair Trade: Noord-Zuid-ambtenaar Christophe Ramont nam deel aan het VTM-programma Blind Getrouwd en dat zullen fast fashionisto/a’s geweten hebben. Op kop zijn echtgenoot Nick Laenen, die gemiddeld twee keer per week met nieuwe kleren thuiskwam.

‘Nick is een typische fast fashionconsument’, vertelt Christophe, zoals we hem kennen, honderduit. ‘Hij koopt ongeveer tien kledingstukken per maand. In zijn kleerkast zitten meer kleren dan ik ooit had gezien. Nadat hij mijn kleerkast zag, vroeg hij: en waar is de rest? (lacht)’

Heb je Nick iets bijgebracht over fair fashion?

Christophe: ‘Ik ben met hem naar hippe Gentse pioniers zoals Supergoods en Just Hazel geweest. De eerste keer dat hij meeging, vond hij het – onbegrijpelijk! – toch wat geitenwollensok. Tot bleek dat een gemeenschappelijke kennis ook bij Supergoods shopt. Daarop zei hij dat hij erop zou letten om ook eens fair fashion te kopen. Bam! Als we dat al kunnen bereiken, zijn we al ver. De volgende stap is het aantal kledingstukken afbouwen.’

Hoe overtuig je iemand die daar totaal niet mee bezig is?

Christophe: ‘Niet iedereen denkt hetzelfde over duurzaamheid. Dat wist ik natuurlijk ergens al, maar pas door intens samen te leven met Nick ben ik echt tot dat besef gekomen.’

‘Hoe kan ik daar een beweging tegen inzetten? Mensen veranderen niet zomaar. Ik ben er meer dan ooit van overtuigd dat dat een gepersonaliseerde aanpak vergt, die stapsgewijs moet verlopen. Afbouwen naar vijf kledingstukken per maand zou ik dus al een gigantisch succes vinden.’

‘Ik ben nogal pragmatisch in mijn idealisme. Je gaat het model niet veranderen door zelf voor de volle 100 procent duurzaam te leven. Als iedereen een beetje meer zijn best doet, een beetje bewuster consumeert, bereik je veel meer.’

Lees het volledige interview nu al via de website van Gent Fair Trade of binnenkort in het vernieuwde Slow Fashion Forward-magazine. Dat is vanaf de zomer gratis te verkrijgen bij de Gentste Fair Fashion-zaken.

© Stad Gent/Gent Fair Trade
Foto’s © VTM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *