‘Soms voel ik me een Robin Hood van de modesector’

Op het Indische platteland weven binnenkort meer dan honderd kwetsbare vrouwen kleren en accessoires voor onder andere AS Adventure. Lyn Verelst van sociale onderneming Solid ziet erop toe dat de arbeidsters een eerlijk loon krijgen voor hun ambacht.

Een fair trade weefatelier in Ranchi, een van de meest kwetsbare regio’s in India. Dat wil Lyn Verelst van Solid verder uitbouwen. ‘Het is de staat waar mensensmokkelaars jonge vrouwen het vaakst meelokken naar de stad om er als huisslaaf te werken. Daar wilden we aan de slag.’ Met Solid wil Verelst vooral aan capaciteitsopbouw doen. ‘Ik wil vrouwen geen geld toestoppen, maar hen hun lot in eigen handen laten nemen door hen aan een job te helpen.’

Diezelfde onafhankelijkheid legt ze ook op aan haar eigen vzw. ‘Liefdadigheid, daar geloof ik niet in’, stelt Verelst, econoom van opleiding. ‘Hier in het westen ga ik op zoek naar een afzetmarkt voor hun werk. We volgen de mode op de voet, werken samen met westerse ontwerpers. Design van hier combineren we met weeftechnieken van daar. Het is een win-winsituatie, zowel voor de vrouwen als voor onze partners.’

‘Liever op grote schaal’

Momenteel werken er zo’n 25 vrouwen voor Solid in de regio. Binnenkort komen er daar nog 90 bij. Die gaan aan de slag voor merken als AS Adventure. ‘Een deel van onze klanten zijn exclusieve merken, die truien van 100 procent alpaca of sjaals uit zijde bestellen. Maar we werken ook samen met bewuste retailers, die op veel grotere schaal werken.’

Op grote schaal kun je makkelijker dingen veranderen, vindt Verelst. ‘Als je grotere orders plaatst, krijg je meer gedaan van je leveranciers en worden ze ook betrouwbaarder. En vooral: ik wil gewoon zoveel mogelijk vrouwen helpen. India is enorm, dus dat kan nu eenmaal niet op kleine schaal. Ik wil al die vrouwen een eerlijk loon kunnen bieden. Soms voel ik mezelf de Robin Hood van de modeindustrie: ik neem van de rijken om te geven aan de armen.’

Ik schreef deze tekst in opdracht van The Shift/Koning Boudewijnstichting. Het project van Solid in India wordt ge-cofinancierd door de Business Partnership Facility (BPF), een financieringsinstrument gecreëerd door het Directoraat-Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken (DGD) in 2018. Het wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Hiermee geven de ondertekenaars van het Belgian SDG Charter for Development uitvoering aan hun engagement om bij te dragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN (SDG’s).

Meer lezen? https://www.kbs-frb.be/nl/Newsroom/Stories/20191106AJ2

Foto © Solid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *