Vaste baan in textiel- of elektronicasector kan tot tien maanden loon kosten. Vooraf te betalen.

Indonesische arbeiders betalen om te mogen solliciteren. Wil je een job bij Nike? Dat is dan tot 20 miljoen rupiah. Enkel bij extreme bedragen, die oplopen tot meer dan 1000 euro, maken arbeiders kans op een vast contract.

Wie een job wil als arbeider in de Indonesische textiel- of elektronicasector, betaalt voor zijn sollicitatiegesprek. Dat klaagt lokale arbeidsrechtenorganisatie LIPS aan. ‘Vakbonden incasseren een deel van die vergoedingen, die tot 20 miljoen rupiah oftewel 1275 euro per persoon kunnen oplopen’, zegt onderzoeker Syarif Arifin.

‘Eerst persen bedrijven mogelijke werknemers af, pas daarna kunnen ze aan de slag’

Syarif Arifin (LIPS)

Uit zijn onderzoek blijkt dat grote westerse bedrijven betrokken partij zijn. In de elektronicasector wijst hij onder andere Samsung met de vinger. Binnen de textielindustrie plaatsen Nike en Adidas leveringen in betrokken fabrieken. ‘Eerst persen bedrijven mogelijke werknemers af, pas daarna kunnen ze aan de slag.’

Arifin verwijst naar de geldklopperij als ‘flexibele rekrutering’. Hoe meer iemand betaalt voor zijn sollicitatiegesprek, hoe langer hij aan de slag kan op zijn job. Enkel bij extreme bedragen, die oplopen tot meer dan 1000 euro, maken arbeiders kans op een vast contract.

De onderzoeker was zelf gechoqueerd dat vakbonden ook deel uitmaken van de structurele afpersing. ‘Zij staan in nauw contact met arbeiders. Ze gebruiken hun contacten om nieuwe werknemers op te sporen. Alleen beginnen ook zij nu geld te vragen.’

Lees meer via MO*: https://www.mo.be/reportage/wil-je-een-job-bij-nike-dat-dan-tot-20-miljoen-rupiah-aub

© MO* Magazine
Foto’s © Sandra Mermans

Een gedachte over “Vaste baan in textiel- of elektronicasector kan tot tien maanden loon kosten. Vooraf te betalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *