Textielfabrieken weg, vervuiling opgelost?

Om de vervuiling van de Citarumrivier in te perken ligt een voorstel op tafel om de industrie rond de rivier te verhuizen, niet geheel toevallig naar regio’s waar de lonen lager liggen. Voor textielarbeiders die zo zonder job vallen, is dat een drama. ‘Iedereen geeft om het milieu, maar wie geeft er om ons?’

‘Pas op! Hati-hati! Het is hier pas overstroomd. Let op waar je je voeten zet.’ Aan waarschuwingen geen gebrek bij een bezoek aan waterzuiveringsinstallatie Mitra Citarum Air Biru (MCAB) in Pasawahan, ten zuiden van provinciehoofdstad Bandung. Chemisch laborant Bana leidt ons rond. ‘Zijn jullie wel zeker dat je wil binnen kijken? Het is eigenlijk echt geen goed moment.’

De overstromingen waar Bana zo voor waarschuwt, zijn het gevolg van een geblokkeerde pijp. Het leger, dat de opkuis van de Citarumrivier coördineert, heeft die dicht gemetst nadat het een van de 24 fabrieken die gebruik maken van de installatie betrapt heeft op het illegaal lozen van afvalwater.

Ari, Ayudira en kleine Hafidz. Foto: Sandra Mermans

Ari (28) en zijn collega’s zijn pas ontslagen. De illegale pijpen van de fabriek waar zij werkten, in Cimahi, ten westen van Bandung, zijn geblokkeerd – net zoals bij de waterzuiveringsinstallatie. Alleen kan deze fabriek niet functioneren zonder haar afvalwater te lozen. Volgens werkgeversfederatie Apindo sloten er zo al een tiental fabrieken permanent de deuren. Het leger houdt de wacht, dus nieuwe pijpen plaatsen ligt moeilijk.

Dat is een drama voor het gezin van Ari. Zijn vrouw Ayudira heeft geen job. Het schoolgeld van zoontje Hafidz (4) is elke maand een enorme hap uit het budget van het gezin. Ari werkte vijf jaar bij de fabriek en verdiende 224 euro per maand. Nu moet hij het zien te rooien met een bijbaantje waar hij vroeger amper 20 euro per maand extra mee verdiende. ‘Ik weet niet hoe ik het ga bolwerken als ik geen nieuwe job in de textielindustrie vind.’

Als het van de minister van Maritieme Zaken afhangt, zullen Ari en zijn collega’s binnenkort niet de enigen zijn zonder job. De minister stelt voor om alle textielfabrieken te verhuizen uit de regio, om de vervuiling van de Citarumrivier in te perken. Maar is dat wel een goed idee? En welke andere belangen spelen een rol bij die beslissing?

Lees de volledige reportage op MO* Magazine:

https://www.mo.be/reportage/textielfabrieken-weg-vervuiling-opgelost-niet

© MO* Magazine
Foto’s © Sandra Mermans

Een gedachte over “Textielfabrieken weg, vervuiling opgelost?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *