Hoe maak je de meest vervuilde rivier ter wereld schoon?

De Citarumrivier staat momenteel bekend als de meest vervuilde ter wereld. Meer dan 1000 fabrieken lozen hun afvalwater erin. Hoe maak je een rivier vol zware metalen en chemisch afval van de textielindustrie schoon? Het Indonesische leger doet een poging. Met angst en met goudvissen.

‘Als je niet eens gelooft in de vervuiling, hoe kan je er dan iets aan doen?’

De milieuambtenaar van de provincie, Prima Mayaningtias, gaat akkoord dat de textielindustrie een deel van de vervuiling veroorzaakt. ‘Maar,’ beweert ze stellig, ‘het water is daarom nog niet toxisch. Wij hebben nooit vastgesteld dat er chemische stoffen of zware metalen in de rivier zouden zitten. De Citarum is enkel sterk vervuild.’

Professoren Sunardi Sunardi en Parikesit Pampang, milieuwetenschappers aan de Padjadjaran Universiteit (UNPAD), kunnen niet anders dan de boodschap van Mayaningtias weglachen. ‘Onze universiteit doet al dertig jaar onderzoek naar de vervuiling in de Citarumrivier’, zegt professor Sunardi. Collega Parikesit: ‘Geloof mij, de vervuiling is dramatisch. Hoe gaan we dat oplossen? Niet op de manier waarop we nu bezig zijn.’

Professor Parikesit verwijst naar het plan van de president om de rivier in zeven jaar tijd schoon te maken. ‘Van de meest vervuilde naar de schoonste rivier ter wereld’, verzekerde Joko Widodo de internationale pers in februari 2018. Daarvoor schakelde hij de hulp van het leger in.

Het leger patrouilleert langs de rivier, metst illegale pijpen dicht en controleert het nieuwe waterzuiveringssysteem van de fabrieken door gebruik te maken van … goudvissen.

Felix Wellyanto, communicatieverantwoordelijke van het leger, legt het uit zonder schroom: ‘Die dieren zijn heel gevoelig, bij de minste vervuiling in hun bokaal komen ze in de problemen. Daarom vertrouwen we hen.’ Het leger laat de vissen aan het einde van het zuiveringsproces te water. ‘Als de goudvissen het een uur volhouden in dat water, wil dat zeggen dat het schoon is’, zegt Wellyanto.

Op de vraag hoeveel vissen er zo al gestorven zijn, wil hij niet antwoorden. ‘De meeste tests zijn een succes voor de fabrieken.’

Lees de volledige reportage op MO* Magazine:

https://www.mo.be/reportage/hoe-kuis-je-de-meest-vervuilde-rivier-ter-wereld-op

© MO* Magazine
Foto’s © Sandra Mermans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *