Van afval tot appelleer

Een handtas of broeksriem van appelleer. Onderzoekers van de hogeschool UCLL zien het al helemaal voor zich. Onder de noemer Appeal maken ze fruitleer van het afval van Limburgse appelboeren.

“Het eerste jaar stond in het teken van materiaalontwikkeling”, vertelt Evert Vanecht, chemicus en projectleider van Appeal aan de telefoon voor een follow-up interview. “Mijn studenten hebben tijdens het eerste semester sleutelhangers gemaakt van het fruitleer. Als ze de vorm van hun accessoires beu waren, konden ze die makkelijk omvormen tot een nieuwe sleutelhanger door er wat water aan toe te voegen en het materiaal opnieuw te mixen.”

“In het tweede semester hebben we samengewerkt met een masterstudent van PXL Hogeschool Hasselt, Anouck Kuyckx. Voor haar eindwerk over zero waste-handtassen ontwikkelden we samen een handtas van appelleer. Het gaat om een toonmodel, dat nog niet stevig genoeg is om te vermarkten.”

APPEAL handtas i.s.m. Anouck Kuyckx (PXL Hasselt)

“Komend academiejaar werken we hierop verder. De uitdaging is om het materiaal sterker, waterbestendig en scheurbestendig te maken. Nu doen we vooral onderzoek naar natuurlijke additieven en coatings, zoals vlasvezels, om de eigenschappen van het materiaal te verbeteren.”

“Vanaf september hebben we een voltijdse projectmedewerker in ons laboratorium. We verwachten dat we dan snel vorderingen zullen maken. We hopen na twee jaar onderzoek een materiaal te hebben dat bruikbaar is voor een stevige broeksriem of handtas. Dat zou een geweldig succes zijn.”

Lees het volledige interview via Eos Tracé: https://eostrace.be/artikelen/van-afval-tot-appelleer-zes-vragen-over-appeal

© Eos Wetenschap (Eos Tracé)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *