VIDEO: Goudvissen helpen met opkuis meest vervuilde rivier ter wereld

In de hoop de meest vervuilde rivier ter wereld schoon te krijgen, rekent het Indonesische leger op … goudvissen. Ze zetten de dieren in om te controleren of het afvalwater van textielfabrieken voldoende gezuiverd is.

De textielfabrieken aan de oevers van de Citarumrivier, zoals deze fabriek in Cimahi, lozen hun chemisch afvalwater in de rivier. Veel fabrieken doen dat met illegale pijpen. De reden heeft vooral te maken met geld: ze zetten hun dure waterzuiveringsinstallaties enkel in als er inspecteurs van de overheid langskomen.

Sinds 2018 inspecteert ook het Indonesische leger de textielfabrikanten. Als ze illegale pijpen zien, metsen ze die dicht. Vooraleer de pijpen weer open mogen, moeten fabrikanten bewijzen dat hun water zuiver is. Hier komen de goudvissen bij kijken. Als de vissen het een uur volhouden in het afvalwater, is het goed genoeg voor het leger. Het water mag dan fluogeel zien, de vissen zijn nog in leven. Voor het leger is deze test alvast geslaagd.

Vertaling video, met dank aan Indonesische studenten aan de UGent: ‘Het leger (Citarum Harum) staat aan de kant van deze fabriek. Op dit moment doen we de test met de goudvissen. We bekijken de kleur van het water, het ziet er goed uit. We bekijken de goudvis, die is nog steeds in orde. De afvoerpijpen van deze fabriek mogen opnieuw open.’

Foto: Sandra Mermans
Video: Felix Wellyanto

Lees meer via MO* Magazine: https://www.mo.be/reportage/hoe-kuis-je-de-meest-vervuilde-rivier-ter-wereld-op

Een gedachte over “VIDEO: Goudvissen helpen met opkuis meest vervuilde rivier ter wereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *