Hoe duurzaam is jouw handtas?

Hoe duurzaam is een leren handtas? Volgens ontwerpster Lies Mertens is (nog) geen enkel alternatief ertegen opgewassen. Tijd voor een debat over de toekomst van leer. ‘Een tas van ananas, hoe cool is dat?’

Dat leer zijn voor- en tegenstanders kent, heeft voornamelijk te maken met de manier waarop het materiaal gelooid wordt. Erg milieuvriendelijk is dat vaak niet. De productie kost liters water. Vaak komen er zware metalen, zoals chroom, aan te pas.

Het vaak erg vervuilende looiproces van leer is niet het enige punt van kritiek waar tegenstanders op wijzen. Ook de oorsprong van het product doet vaak wenkbrauwen fronsen. Leer blijft afkomstig van dierenhuiden en die dieren worden op zijn zachtst gezegd niet altijd even goed behandeld.

Steeds meer ontwerpers en modehuizen brengen collecties uit in “vegan leer”. Die term wordt vaak in een adem genoemd met duurzaamheid. ‘Maar duurzaam en vegan zijn niet hetzelfde’, benadrukt Flanders DC-expert Jasmien Wynants.

‘Je kan duurzaamheid vanuit verschillende standpunten benaderen. Vegan wil zeggen dat je kiest voor materialen die niet van dieren afkomstig zijn, vaak vanuit een diervriendelijke ideologie. Maar wat zegt dat over duurzaamheid? Alles wat gemaakt is uit plastic is bijvoorbeeld vegan, maar je kunt niet veralgemenen dat nepleer minder impact zou hebben op het milieu.’

Wat is dan wel duurzaam? Lees mijn volledige analyse voor MO* Magazine hier: https://www.mo.be/analyse/hoe-duurzaam-jouw-handtas.

© MO* Magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *