Gents adresje: Niets Gentser dan Negenduust

Maar liefst tien jaar geleden kwam Thomas Beyls, in Gent beter bekend als dj Latomski maar in het echte leven leerkracht zedenleer, met een geniaal marketingidee op de proppen. Twee T-shirts met de postcode van Gent. Daar wilde hij mee verder.

Thomas ontwerpt sinds 2014 T-shirts, hoodies, petten en accessoires voor echte Gent-lovers. “Aan klanten geen gebrek, ik krijg bestellingen binnen vanuit heel België!”

Waar kunnen we zo’n chauvinistisch T-shirt vinden, dan?

Thomas Beyls: “We zijn voornamelijk een webshop. In de zomer van 2017 hebben we een maand lang een pop-upwinkel geopend in de Onderstraat, maar dat was dus maar tijdelijk. Ik verkoop ook wel in de Brooklyn, daar vind je een selectie terug.”

Hoe ben je daar terechtgekomen?

Beyls: “Zij kennen mij daar. Ik ben al jaren dj in Gent en heb onder meer al gedraaid voor Brooklyn. Toen zij te weten kwamen dat ik met de webshop begonnen was, besloten ze om mij erbij te nemen. Brooklyn geeft graag de kans aan kleinere merken waar zij in geloven. Door aan merken zoals Negenduust een platform te geven, helpen wij elkaar om groter te worden. Ik zou ook wel graag een pop-upstore beginnen, maar voorlopig vinden we nog geen locatie.”

Hoe is het concept juist ontstaan?

Beyls: “Ik loop eigenlijk al jaren rond met dat idee. Een tiental jaar geleden heb ik al eens zo’n T-shirts gemaakt, maar dan enkel voor vrienden en voor mezelf. Sindsdien dacht ik eraan om het op grote schaal te doen, maar dat was er nooit van gekomen. Nu ik iets ouder en verantwoordelijker ben, was de moment eindelijk daar. Ik weet niet of het me vroeger gelukt zou zijn. Maar kijk, nog geen jaar bezig en zie waar ik nu sta.”

Wie is jullie ideale klant?

Beyls: “Ja, da’s negenduust hé. Ik houd niemand tegen om een T-shirt of een trui te kopen, maar ik denk dat ik uiteraard voornamelijk Gentenaars aanspreek. Al heb ik net een verzending moeten doen naar Waals-Brabant, of all places. Tof natuurlijk, hé. Ik heb volgens mij het geluk dat Gentenaars een beetje overal wonen.”

Negenduust zet ook in op ecologie en fair trade. Opmerkelijk, zeker met de heisa die Primark in Gent veroorzaakt heeft.

Beyls: “Primark heeft nogal wat teweeggebracht hier in Gent. Nu de winkel effectief open is (sinds augustus 2015, red), lees ik overal negatieve commentaren. Ik snap dat wel. Ik heb zelf niet veel zin om mijn handen vuil te maken aan kinderarbeid, zo ben ik niet. Ik kan de T-shirts op een eerlijke manier maken, dus waarom niet? Liever zo, dan hoef ik mij nergens schuldig om te voelen. Iedereen is content en het is nog kwalitatief ook.”

10382770_888907781136275_9164443352473006310_n

Hoe fair trade en ecologisch is Negenduust? Negenduust wil geen kinderarbeid en vertrouwt daarom onder meer op Stanley & Stella, dat lid is van Fair Wear Foundation. De stoffen van Stanley & Stella zijn organisch en gecertificeerd door GOTS, OCS Blended, OCS 100 en Oeko-Tex 100. Negenduust bedrukt deze met ecologische inkt. De oplage is beperkt, waardoor er geen overstock is.

Meer adresjes in Gent? Lees de inspiratiegids voor eerlijke mode van Gent Fair Trade!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *