Antwerpse adresjes: Stanley & Stella opent unieke conceptstore

Het Belgische B2B-merk Stanley & Stella levert duurzame en kwaliteitsvolle T-shirts, polo’s en hemdjes aan professionele spelers op de markt, zoals Negenduust. Hun netwerk strekt zich uit over heel Europa.

“Stuk voor stuk hebben onze partners respect voor de werkomstandigheden waarin textielarbeiders hun kledij produceren”, weet manager Jean Chabert.

IMG_0838

In Antwerpen opende Stanley & Stella nu ook een conceptstore, zodat ook klanten zoals jij en ik rechtstreeks kunnen bestellen bij het merk. Dat ‘rechtstreeks’ mag je vrij letterlijk nemen: in de winkel kies je een trui, T-shirt, broek of pet in jouw favoriete stijl en kleur, en dan wordt een illustratie naar keuze geprint of geborduurd in het atelier naast de showroom.

“Klanten kunnen zelf kijken hoe hun kleding afgewerkt worden en worden zo betrokken bij dat proces”, zegt assistent-storemanager Ramona Lepère.

Lang duurt het niet: een print is op een kleine tien minuten klaar, borduren duurt een kwartier. “Daarna moet je kledij nog een zevental minuten in de oven. Lekker warm!”, lacht Ramona.

IMG_0837

In de boodschap van Stanley & Stella zit passie, net zoals in de personages uit ‘A Streetcar Named Desire’ waar hun naam vandaan komt.

Jean Chabert vond dat de textielmarkt iets miste: een hart. “Onze bedoeling is altijd geweest nauw samen te werken met de lokale bevolking in de landen waar wij onze kledij produceren”, zegt hij. “Zonder begrip te hebben voor elkaars tradities, geraak je er niet. Daarom leggen wij hen uit hoe de markt ineen zit. Zelf leven wij ons in in hoe het productieproces verloopt en waar het schoentje knelt.”

Stanley & Stella is zowel op sociaal als op ecologisch vlak betrokken bij dat proces. “Het is net ons doel om vérder te gaan in het verhaal van eerlijk textiel”, legt Jean uit. “We willen de impact op de samenleving begrijpen en zo op een positieve manier verandering teweegbrengen. Ook kijken we naar de gevolgen voor de natuur. De minst slechte oplossing, daar gaan we voor.”

Dat is volgens hem niet enkel de verantwoordelijkheid van de merken. “Consumenten hebben er alle belang bij om voor duurzaamheid te gaan. Het is ook aan hen om zich de vraag stellen wie een kledingstuk gemaakt heeft en wat de impact daarvan was.”

“In onze winkel in Antwerpen willen we daar ook de nadruk op leggen, want de band tussen consument en producent is eigenlijk iets heel persoonlijks. Respect tonen voor de ander én voor de natuur zou dan ook vanzelfsprekend moeten worden.”

IMG_0836

Stanley & Stella produceert in Portugal, Roemenië, Turkije, Pakistan en Bangladesh. Ze zijn lid van Fair Wear Foundation sinds 2011. De stoffen zijn organisch en gecertificeerd door GOTS, OCS Blended, OCS 100 en Oeko-Tex 100.

Meer adresjes? Lees de inspiratiegids voor eerlijke mode van Gent Fair Trade!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *