Gentse adresjes: Eerlijke kinderkledij

Een greep uit de selectie van winkels met kinderkledij die niet gemaakt werd door kinderhandjes in Gent:

Kiddybips

Ria Vanhee is zaakvoerster bij Kiddybips, maar bovenal mama. Haar winkel in de Dampoortstraat is er bijna vier jaar, voordien was Kiddybips te vinden in Brugge. Het concept van de winkel bestaat namelijk al sinds de geboorte van haar vierde kind, ondertussen meer dan 20 jaar geleden. Als moeder miste Ria de gepaste begeleiding. Op reis naar Zimbabwe merkte ze hoe hard vrouwen elkaar ondersteunden, iets wat ze in België nog niet ervaren had. Het accent dat haar winkel wil leggen, ligt daarom op die begeleiding: dragen en opvoeden. Ria volgde een opleiding als draagconsulente. Fair trade draagdoeken (van het merk Babylonia) zijn haar best verkopende product. Daarnaast kan je bij Kiddybips ook fair trade en eco babykledij, speelgoed (waaronder lappenpopjes), schoenen en katoenen luiers kopen, en vind je er ook natuurlijke verzorgingsproducten terug.

Adres: Dampoortstraat 23
http://www.kiddybips.be/nl

Sweet P.

Sweet P. Peggy Vanuxem is helemaal gek op retro en ziet dat graag terugkomen in eenieders garderobe, hoe groot of klein haar klanten ook zijn. Haar winkel heeft naast kledij voor volwassenen, van pin-upjurkjes tot comfy jassen, ook een hele selectie kinderkledij. Vooral voor kinderen houdt ze enorm rekening met ecologische en eerlijke labels. Fair trade volwassenenkledij vindt ze moeilijker om te vinden: de helft van haar kledingrek wordt geproduceerd in Engeland en de VS, maar de andere helft is heel wat minder eerlijk. Voor kinderen is de collectie wél grotendeels fair, in felle kleuren en met fijne prints. “De kleren zijn geprint met niet-toxische inkt, wat heel belangrijk is voor kleine kinderen en eigenlijk niet zo veel duurder is”, vindt Peggy. De merkjes die ze daarvoor zorgvuldig uitkiest, komen vooral uit Scandinavië. “Daar produceren ze in goede omstandigheden, gesteund door het land. Dat is de juiste weg naar fair trade: fabrieken die aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen, waar de landen zelf achterstaan.” Maar ook het lokale merkje Lovely Mariquita, dat zwierige kleren maakt in sterke stoffen – geen biokatoen – die jaren meegaan en vooral voor communiefeesten erg in trek zijn, verkoopt Peggy als enige Gentse verdeler met passie. Peggy’s bedoeling is dat op termijn heel haar winkel fair trade zou worden. “Steeds meer leveranciers gaan daarin mee, er beweegt dus wel degelijk wat. Niet al mijn klanten zij er zo mee bezig, maar als ik hen er op wijs, merken ze het wel: alleen al aan de kwaliteit van de stof en de afwerking, weet je dat het onder goede omstandigheden gemaakt is.”

Adres: Vrijdagmarkt 11, 9000 Gent
https://sweet-p.myshopify.com/

Yez

Zeven jaar lang studeerde Sonja Van der Steene uit Oostakker mode in avondschool. In het begin maakte ze vooral kledij voor zichzelf, daarna ook voor haar kinderen, die intussen volwassen zijn. Kinderkleren bleef haar passie. “Het is ook veel leuker dan kledij voor volwassenen”, meent Sonja. Anderhalf jaar geleden richtte zij haar eigen merk én webshop op. Met de hulp van haar man Frederik Dutoit is Yez uitgegroeid tot een handgemaakt en – inderdaad – zeer leuk alternatief. De unieke applicaties, die haar man print en met een perser op de kleren bevestigt, geeft hun aanbod een speelse touch. Hun zoon Nathan zorgt af en toe zelfs voor een ontwerp. Zo is Yez een hecht familieproject, dat eerlijkheid hoog in het vaandel draagt. Voor Sonja was het vooral belangrijk dat haar kledij niet eender waar geproduceerd wordt. In het begin maakte ze alles zelf, al besteedt ze intussen de productie van leggings en T-shirts af en toe uit. De stoffen zijn voor haar de grootste hinderpaal. “Het is moeilijk om duurzame materialen te vinden, zonder dat de prijs verdubbelt”, zegt ze. Sonja geeft zich echter niet snel gewonnen. Ze heeft slechts één raad voor al wie dezelfde droom najaagt: “Durven proberen.”

Webshop: http://yez4you.be/

Happy Kiddo

Sophie Devolder van Happy Kiddo, een abonnementsservice voor kinderkledij, kwam eerder aan bod op deze blog. Lees haar verhaal hier.

Screen Shot 2017-04-24 at 12.35.49

Meer adresjes in Gent? Lees de inspiratiegids voor eerlijke mode van Gent Fair Trade!

Stormus neemt even pauze

Na het zien van de Nederlandse documentaire ‘De Slag om de Klerenwereld’ kon Gentse mama van vier Julie Beeckman haar interesse voor de modeindustrie en verontwaardiging voor de wantoestanden in de keten niet meer temperen. “De fashion revolution geeft de sector een positieve dynamiek, we kunnen dus echt iets veranderen”, wist zij. Nu of nooit dus, dacht ze, toen ze in februari 2016 begon met Stormus, een webshop voor kinderkleding. Deze staat volledig in het teken van unisex, zoals de kleren van The Fableists. “Geen roze rokjes”, lacht Julie. “Ik heb zelf twee jongens en twee meisjes. Dan is het duurzamer dat kleren van broer op zus kunnen doorgegeven worden.” Haar voorliefde voor duurzaamheid bevestigt ze met haar zoektocht naar de juiste labels. De meeste kledij is gemaakt van biokatoen, gecertificeerd door ecokeursmerk GOTS. Ook op sociale labels, zoals Fairtrade International en Flo-Cert, probeert ze te letten. “Maar voor mij is het vooral belangrijk dat de merkjes inspanningen leveren.” Vanaf eind februari 2018 ging Stormus even in pauze.

Webshop: https://www.stormus.be/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *