Hoe Gent de weg plaveit naar een slimme stad

Hoe zal het stadsdistributieplatform van Gent, een samenwerking tussen publieke en private partners, het goederenvervoer in de binnenstad in goede banen leiden? Experts noemen het alvast ‘een noodzakelijke evolutie’, al zijn er ook kritische geluiden.

Screen Shot 2017-11-12 at 12.04.11

Officieel treedt het pas in werking op 3 april, samen met de nieuwe voetgangerszone, maar vanaf 22 maart kunnen handelaars en transporteurs het al gebruiken: het nieuwe, Gentse stadsdistributieplatform. Het platform moet het goederenvervoer bundelen en zo ecologisch mogelijk verdelen binnen de nieuwe voetgangerszone. Zo ecologisch mogelijk, dat betekent zowel cargobikes als bestelwagens die elektrisch of (vanaf 2 ton) op aardgas rijden.

Het platform komt er als reactie op de vele leveringen in Gent en het zwaar verkeer waarmee die leveringen gebeuren. In totaal rijden wekelijks gemiddeld 8320 leveranciers de Gentse binnenstad in. Dat is goed voor zo’n 75.800 leveringen aan handelaars en consumenten in de stad. 4300 transporteurs wagen zich binnen het autovrij gebied, waar ze 27.700 drops maken. Bijna de helft van het totale aantal drops wordt gemaakt door vrachtwagens, tot 27 procent daarvan door opleggers die met meer dan 18 ton het autovrij gebied betreden.

‘Terwijl vaak niet de volledige lading voor Gent bestemd is’, zegt schepen voor Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen). ‘520.000 ton van de totale Gentse CO2-uitstoot, die in 2014 maar liefst 1.424.000 ton bedroeg, is afkomstig van het wegverkeer. Dat komt neer op 37 procent. Een derde daarvan komt van zware voertuigen. Transport is daarom bij uitstek een van de domeinen waar wij iets aan kunnen veranderen, zowel voor de leefbaarheid, de luchtkwaliteit en de bereikbaarheid van onze stad.’

Wat vinden verkeersexperts prof. Willy Miermans en dr. Sara Verlinde van deze evolutie? Lees mijn volledige analyse via:

http://www.knack.be/nieuws/belgie/hoe-gent-de-weg-plaveit-naar-een-slimme-stad/article-longread-829891.html

© Knack

Screen Shot 2017-11-12 at 12.09.18

Wat is de impact van het mobiliteitsplan op de Gentenaar? Lees de voor- en nadelen op Knack.be:

http://www.knack.be/nieuws/belgie/het-gentse-circulatieplan-de-voor-en-nadelen-op-een-rij/article-normal-833417.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *