Goede voornemens tot in februari? Veganuary #7

Flexitariër wordt herbivoor. In de maand januari enkel veganistisch eten, daar staat ‘veganuary’ voor. In mijn geval: afstand doen van kipfilets, gerookte zalm en de geitenkaascrotins van mijn favoriete kaasmakerij. En mijn goede voornemens omzetten in blogs. Vandaag, bijna een maand na het einde van de actie, een slotaflevering.

“Hoe gaat het met je goede voornemen?” Dat vroeg Jan Hautekiet vandaag op Radio 1. Wel, goed. Mijn voornemen, dat was een maand lang veganistisch eten en nadien nooit meer de term flexitariër in de mond nemen (of toch niet in m’n eigen mond). Ik ben eindelijk écht vegetariër dit jaar.

Ik at altijd wel “ethisch verantwoord”. Dat zei ik toch tegen mezelf. Foie gras, tonijn, kreeft of konijn, geen haar op mijn hoofd dat er aan dacht om dat naar binnen te spelen.

Maar ik ben er nooit goed in geweest om mezelf iets te ontzeggen. Per ongeluk of niet, tijdens veganuary at ik een mini-bounty. Twee jaar geleden, tijdens Dagen Zonder Vlees, bestelde ik zonder nadenken stoofvleessaus in de frituur. Toen ik een maand in Londen woonde en daar voornamelijk halal at, ging ik om pizza capricciosa – met (varkens)ham dus. En aan diëten heb ik al helemaal nooit meegedaan.

Vanaf 2017 geen ham en geen stoofvlees meer voor mij. Die mini-bounty mag in principe wel nog, want mijn goed voornemen bestaat erin om als vegetariër verder te gaan. Toch wil ik nog vaak veganistisch koken. Ik ben vegetariër uit ecologisch standpunt en kan het niet voor mezelf verantwoorden om volop de zuivelindustrie te steunen terwijl ik geen biefstuk meer op mijn bord wil. Dus eet ik (quasi) geen melkchocolade, neem ik (bijna) geen kaas op mijn spaghetti en bak ik (enkel) bananencake met mijn oud brood.

Maar wie mij een stuk taart wil aanbieden waar wel boter, melk en/of eieren in verwerkt zitten, daar zeg ik geen neen (meer) tegen.

screen-shot-2017-02-21-at-16-31-36

Herbeluister mijn (en andere) goede voornemens op ‘Hautekiet’:

Dinsdag 21 februari, vanaf ongeveer 9h51:

http://radioplus.be/#/radio1/herbeluister/fc04e72f-4fb6-11e5-8f7e-00163edf48dd/02a70314-f815-11e6-a1f7-00163edf48dd/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *