Londense adresjes: Veganuary #6

Flexitariër wordt herbivoor. In de maand januari enkel veganistisch eten, daar staat ‘veganuary’ voor. In mijn geval: afstand doen van kipfilets, gerookte zalm en de geitenkaascrotins van mijn favoriete kaasmakerij. En mijn goede voornemens omzetten in blogs. Vandaag lijst ik de adresjes op waar ik afgelopen weekend heerlijk gegeten heb.

Veganuary was voor mij het ideale excuus om richting Londen te vertrekken, het kloppend hart van de actie. Op voorhand lijstte ik wel twintig restaurants op waar ik mijn veganistisch hart zou kunnen ophalen. Twintig op twee dagen, het was ietwat ambitieus – en het bleek helemaal niet nodig.

collage-veganuary

Kloppend hart zijnde, is de Britse multiculturele hoofdstad (meer dan ons nochtans fantastische Gent) voorzien op herbivoren. Dus wat gebeurde er? Onderweg naar een koffiehuis met enkel vegan cupcakes vond ik al cake bij de vleet in een charmant Caraïbisch theehuisje in Brixton Village, mijn (op één na) favoriete markt in Londen. En aangezien mijn jarige vriendin Lien en ik te veel honger hadden om meteen van Chelsea naar Soho te wandelen, aten we snel even in de Pret à Manger – de Exki van Londen, noem ik het, met voldoende vegan opties. Om dan bij een hummusrestaurant te komen voor een vieruurtje (een zoetebek ben ik immers niet) en te beseffen dat ook daar kip op het menu staat.

De adresjes die ik hieronder oplijst, zijn allesbehalve volledig veganistisch, maar bieden genoeg opties voor de duurzame toerist die in Londen ronddwaalt zonder dierlijke proteïnen (maar mét zere voeten).

Victoria
Jamie’s Italian

Laten we keitoeristisch beginnen. Mijn goede vriendin Lien, die morgen jarig is en dat wou vieren in Londen, stelde voor om samen te gaan eten. Ik voelde het al aankomen, ik ging moeilijk moeten doen – de dagen dat ik steevast steak op restaurant bestelde, zijn al lang voorbij. Wie naast Sirloin Steak lekkere vegan recepten op zijn webstek staan heeft, is onze Britse vriend Jamie Oliver. Dan moeten zijn restaurants ook iets in de aanbieding hebben, meende ik? Jawel, zo bleek, en ik nam een gevulde aubergine:

20170128_204625

Geen fotogeniek beestje (ook geen beestje…), wel zodanig lekker dat ik vergat dat een van mijn metgezellen wél Sirloin Steak besteld had.

Chelsea
Brown & Rosie

Ook in Chelsea zat ik met een dilemma. Voor ons bezoek aan het Victoria & Albert museum wilden we gaan ontbijten, maar veganistisch ontbijten “op een ander” vind ik niet evident. Geen eieren, geen pannenkoeken, geen kaas op de boterham, confituur (niet zo’n zoetebek) eet ik niet, aan havermout ben ik nog niet gekomen. Thuis gebeurt het vaker dat ik gewoon fruit neem, maar om de prijzen die ze in Londen aanrekenen voor een simpele banaan te betalen? Liever niet.

Mijn goede vriend Google wees me op ‘Brown & Rosie’, een koffiehuis dat met verse, seizoensgebonden producten werkt. Geen idee of ze iets vegan op het menu staan hadden, maar vers is goed, seizoensgebonden nog beter, dus ik waagde de gok. Stel dat ik uiteindelijk gewoon een banaan zou bestellen, was het op z’n minst een verse banaan geweest.

Wat kreeg ik?

20170128_100015

Avocadotoast met paprika, tomaat, druiven en al wat lekker en gezond (gezonde vetten zijn gezond) is. Yum.

http://brownandrosie.co.uk/

Soho
Hummus Bros

In Soho at ik geen Pret à Manger, wel de (duh) hummus van Hummus Bros. Met falafel (geen tekort aan kikkererwten hier) en guacamole een topkeuze. Niet geheel origineel, want Hummus Bros heeft intussen maar liefst zes vestigingen. Ook non-vegans kunnen de pittabroodjes smaken, want kip, guacamole en hummus is hun best verkochte kikkererwten-combo.

https://www.hbros.co.uk/

20170128_154407

Brixton
Caya

In de week een coworking space, in het weekend een ultragezellige koffie- en brunchbar. Het concept van Caya kon mij meteen smaken, net als de net-geen-babyblauwe kleur van het pand, dus ging ik er binnen. Ik at toast met pindakaas en dronk er heerlijke single origin uit Colombia van Ozone, een koffiebar die op mijn to-do-lijst staat voor een volgende Londense trip.

http://www.cayaclub.com/

http://ozonecoffee.co.uk/

20170129_103512

Ms. Cupcake

Ik was eigenlijk van plan om hier te gaan ontbijten in Brixton, maar ging dus binnen bij Caya. Al had ik nog ruimte voor een dessert. Maar zijn de cupcakes van Ms. Cupcakes echt zo lekker als ik mij inbeeld? Geen idee. Ik bleef plakken in Brixton Village met een plak cake die even vegan is als de zoetigheden van Ms. Cupcake.

http://www.mscupcake.co.uk/

Lime (Brixton Village)

Brixton Village is een multicultureel mekka. Ik zag “vegan cake” op de ruit van het Caraïbische Lime staan en wist dat ik bij de vriendelijke gastvrouw binnen moest. Peer, chocolade en kardemom in één cake.

20170129_114941

The Keep (Brixton Village)

Brixton Village is ook een van de weinige plekken in Londen waar je een fair fashion shop vindt. The Keep is mijn favoriet. Ik ontdekte er Matt & Nat en kocht er deze keer een ring uit Swaziland, gemaakt van gerecycleerd papier. Echt waar!

http://thekeepboutique.com/
http://quazidesign.com/

King's Cross
Mildred’s

Op een drukke vrijdagavond is het even aanschuiven bij Mildred’s, zowat de Greenway van Londen. Hun classic burger is well worth the wait though. Mildred’s is tevens het enige adresje waar ik naartoe ging afgelopen weekend dat volledig veggie is.

http://www.mildreds.co.uk/kings-cross/

20170127_213002

Itadakizen

Een volledig vegan Japans (!) restaurant waar ik helaas niet geraakt ben. Maar het werd wel de hemel in geprezen dus ik geef het maar mee.

http://www.itadakizen-uk.com/

Shoreditch
Andina

Naast Japans ben ik ook grote fan van de Peruviaanse keuken – en dan vooral hun lomo saltado. ‘Lomo’ (denk dat dit zich best vertaalt naar ossenstaart?) staat niet meer op mijn menu, dus ging ik voor Causa de Palmito, een soort tartaar van palmhart. Aangevuld met een cocktail: geen Pisco Sour vol eiwit, wel een Huánuco, met appel, komkommer en vlierbloesem.

http://www.andinalondon.com/shoreditch

Voodoo Ray’s

Last but not least voelde ik me helemaal “Queen vegan” met de ‘Queen vegan’ pizza slice van Voodoo Ray’s. Zich koningin wanen van Engeland zonder high tea maar met een stuk pizza, het kàn.

https://www.boxpark.co.uk/shoreditch/food-and-drink/voodoo-rays/

20170129_142641

Een gedachte over “Londense adresjes: Veganuary #6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *