Gents adresje: Carpet of Life

Ondernemende zussen Hendrikje en Marion Meyvis wisten na vele reizen dat zij hun steentje wilden bijdragen aan een betere wereld. Aan het einde van hun studies stootten zij op Carpet of Life, een Nederlands project dat zij vol enthousiasme overnamen. Ze verkopen tapijten die in eerlijke omstandigheden in Marokko geweven worden van oud textiel. Klanten kunnen hun eigen kledij of de kledij van een dierbare verzamelen, om zo een uniek tapijt mét een verhaal in hun woon- of slaapkamer te leggen: een tapijt vol herinneringen, gemaakt door ondernemende nomadenvrouwen uit de Saharawoestijn.

carpet-of-life

“De Marokkaanse weefsters gebruiken tapijten om op of onder te slapen. Toen die nomadenvrouwen zich moesten settelen konden ze daarvoor geen gebruik meer maken van kamelenhaar. Wanneer ze niet voldoende financiële middelen hadden voor wol, gebruikten ze de eigen kledij om tapijten te weven. Daarom staan de tapijten bekend als poor man’s carpet”, weet Hendrikje.

Aan die connotatie geeft Carpet of Life dus een andere, sociale maar ook ecologische draai. “Carpet of Life betekent upcycling. Wij hebben een overschot aan kledij, zij zijn gespecialiseerd in handwerk. Zo ontstaat een mooi verhaal, dat verder gaat dan enkel fair trade.” Het handwerk wordt gedaan door 54 weefsters uit vier dorpen in de Saharawoestijn. “Ze worden een eerlijk loon betaald en moeten daarvoor niet de hele dag werken, zodat ze nog tijd hebben om hun eigen gewassen te kweken en de was en de plas te doen.” Met vier werken ze aan één tapijt. Per tapijt verzamelen klanten 8 tot 24 kilo kledij en kiezen ze tijdens een gesprek met Carpet of Life een ontwerp uit. “Ofwel opteren ze om de weefsters vrij spel te geven. In die tapijten gaan de vrouwen af op hun eigen intuïtie en vertellen ook zij echt hun eigen verhaal.” Carpet of Life betekent bovenal design. “Het belangrijkste is dat het mooi is en dat er zo’n verhaal achter zit. Pas op de derde plaats moet het fair zijn. Wij produceren wel onder eerlijke omstandigheden, maar zien in dat voor de volle 100 procent fair trade garanderen, niet makkelijk is. Onze clou is om de wereld dat beetje meer evenwichtig te maken.” Dat kan door middel van slow fashion. Klanten wachten gemiddeld drie tot vijf maanden op hun tapijt. Carpet of Life transporteert de kledij pas naar Marokko als ze voldoende bestellingen hebben en laten de tapijten pas overkomen als ze allemaal klaar zijn. “Die transporten lopen niet altijd van een leien dakje, wat soms een uitdaging kan zijn. Maar dat maakt het net duurzaam, zowel voor de klant als voor de weefsters.”

Adres
Gaston Crommenlaan 8, Gentbrugge
http://carpetoflifecom.cloudnice.hensel.nl

Meer adresjes in Gent? Lees de inspiratiegids voor eerlijke mode van Gent Fair Trade!

© Photography Pam Kat & styling Sander van Eyck and Pilou Verwiel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *