An Boone produceert met Mr. Manchette fair trade hemden voor de modebewuste man. “Want eerlijk moet vooral ook mooi zijn.”
Wat vinden jullie het belangrijkst als je een kledingstuk aankoopt? Die vraag stelde An Boone van Mr. Manchette op het eerste Fair Fashion Fest. Uit haar enquête, ingevuld door festivalgangers die per definitie erg modebewust zijn, bleek dat het uitzicht, de prijs en de kwaliteit (in die volgorde) steeds primeerden over het ecologische aspect.
“Als zelfs de bezoekers van het Fair Fashion Fest dat vinden, wist ik het zeker: ik zou heel fel inspelen op het design, zonder in te boeten op de eerlijke en ecologische aspecten.”
An heeft geen achtergrond in de mode, maar werkt samen met een ontwerper en patroontekenaar en volgt momenteel een opleiding digitaal textielontwerp. Ze laat de hemden produceren in Portugal, in een atelier dat zich daarin specialiseert. “Dat is fijner dan aan de andere kant van de wereld, want zo kan ik zelf gaan kijken.”
“Als merk wil ik voldoende kritisch zijn, ook al zit mijn productie nu in Europa. Heb ik al het mogelijke gedaan om te checken dat het in orde is? Ik durf te hopen van wel. Ik vind bovendien dat je aanvoelt of een bedrijf al dan niet geloofwaardig is. Ik heb veel vragen gesteld en hoorde dat de werknemers meer dan het minimumloon betaald werden, met maaltijdcheques daar nog eens bovenop, en een hospitalisatieverzekering kregen.”
“Aan andere merken zou ik willen zeggen: leg de lat hoog genoeg. Zo gaan de fabrieken die zich niet aan de regels houden er op den duur van tussenuit. Ik zeg niet dat we allemaal ten strijde moeten trekken, want de meeste consumenten liggen jammer genoeg nog niet wakker van waar hun kleren gemaakt worden. Maar ik zeg wel dat wij het beter kunnen doen, wij kunnen tonen dat het anders kan. Ook aan consumenten die niet traditioneel in fair trade winkels shoppen, zo komen zij er ook mee in contact. Vandaar onze slogan, uncuff your style: we hopen dat iedereen openstaat voor nieuwe mode.”
Is dit ecologisch? De stoffen waarmee de hemden geproduceerd worden, komen uit India, Turkije en Japan. Ze zijn grotendeels GOTS en Fairtrade gecertificeerd. “Dat was niet altijd mogelijk, omdat de keuze qua prints dan beperkt is”, verklaart An.
Is dit fair? Voor de productie heeft Mr. Manchette geen label, daarvoor is het atelier te klein. Mr. Manchette produceerde eerst in India. Het werkte er samen met Solid Crafts om te garanderen dat het fair trade is. Via die weg ging een deel van de opbrengsten naar projecten van zuster Jeanne Devos. Nu produceert Mr. Manchette in een familiebedrijf in Portugal, waar meer dan het minimumloon uitbetaald wordt en de werknemers voordelen krijgen.
Meer adresjes en merken in Gent? Lees de inspiratiegids voor eerlijke mode van Gent Fair Trade!