Mogelijke afschaffing Bangladesh Akkoord wordt uitputtingsslag

Het Bengalese gerecht heeft nog steeds niet finaal beslist of het Bangladesh Akkoord mag blijven of moet gaan. Dat is niet per definitie goed nieuws.

Het akkoord voor brand- en gebouwveiligheid ligt op de schop, zo las je vorige week in MO*. Binnen de twee dagen, uiterlijk op 30 november, zou het niet meer toegelaten zijn in het land. Tenzij het beroep dat het akkoord aantekende tijdens een hoorzitting op 29 november gehoor kreeg.

Uitstel

De regering had zich tijdens die hoorzitting van 29 november uitgesproken over het akkoord: het wil voorwaarden leggen aan het verder functioneren van het controleorgaan in het land. Het had ook veel kritiek op de manier waarop het akkoord nu zijn werk doet.

Daarop werd de zaak uitgesteld naar donderdag 6 december en vervolgens opnieuw verdaagd naar maandag 10 december. Op die dag werd de zaak opnieuw uitgesteld: een eerste keer naar 17 december, vervolgens naar 21 januari, 18 februari en nu zelfs naar 7 april.

Op het moment dat de zitting wel zal plaatsvinden, krijgt het akkoord de kans om te antwoorden op de aantijgingen. Het contactverbod is opgeschort tot die zitting. Het akkoord kan dus zijn werk blijven doen ten minste tot wanneer de zitting plaatsvindt.

De Schone Klerencampagne heeft er geen goed oog in, zeker nu de zaak opnieuw verdaagd is. “Het begint te lijken op een uitputtingsslag”, zegt Sara Ceustermans van de Schone Klerencampagne.

Protest

Het International Labor Rights Forum roept op om een petitie te tekenen om de noodzaak dat het akkoord moet blijven duidelijk te maken aan de Bengalese regering. Protesteer mee tegen het contactverbod via https://actionnetwork.org/letters/keep-workers-safe-in-bangladesh.

Lees ook de reportage op MO*: https://www.mo.be/analyse/overmorgen-misschien-de-laatste-dag-dat-bengalese-kledingfabrieken-veilig-zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *