Mogelijke afschaffing Bangladesh Akkoord wordt uitputtingsslag

Het Bengalese gerecht heeft nog steeds niet finaal beslist of het Bangladesh Akkoord mag blijven of moet gaan. Dat is niet per definitie goed nieuws.

Het akkoord voor brand- en gebouwveiligheid ligt op de schop, zo las je vorige week in MO*. Binnen de twee dagen, uiterlijk op 30 november, zou het niet meer toegelaten zijn in het land. Tenzij het beroep dat het akkoord aantekende tijdens een hoorzitting op 29 november gehoor kreeg.

Uitstel

De regering had zich tijdens die hoorzitting van 29 november uitgesproken over het akkoord: het wil voorwaarden leggen aan het verder functioneren van het controleorgaan in het land. Het had ook veel kritiek op de manier waarop het akkoord nu zijn werk doet.

Daarop werd de zaak uitgesteld naar donderdag 6 december en vervolgens opnieuw verdaagd naar maandag 10 december. Dan krijgt het akkoord de kans om te antwoorden op de aantijgingen. Het contactverbod is opgeschort tot die zitting.

De Schone Klerencampagne hoopt op een mooi cadeau voor Sinterklaas, maar heeft er geen goed oog in, zeker nu de zaak opnieuw verdaagd is. “Het begint te lijken op een uitputtingsslag”, zegt Sara Ceustermans van de Schone Klerencampagne.

Protest

Het International Labor Rights Forum roept op om een petitie te tekenen om de noodzaak dat het akkoord moet blijven duidelijk te maken aan de Bengalese regering. Protesteer mee tegen het contactverbod via https://actionnetwork.org/letters/keep-workers-safe-in-bangladesh.

Lees ook de reportage op MO*: https://www.mo.be/analyse/overmorgen-misschien-de-laatste-dag-dat-bengalese-kledingfabrieken-veilig-zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *