Overmorgen is misschien de laatste dag dat Bengalese kledingfabrieken veilig zijn

Het akkoord dat in Bangladesh kledingfabrieken brandveilig maakt, ligt op de schop.

Amper zes maanden nadat het vernieuwd werd, om noodzakelijke renovaties verder uit te voeren en te monitoren, wil het Hooggerechtshof het niet meer toelaten in Bangladesh. Daarmee zou 30 november, nu vrijdag, de laatste dag zijn waarop Bengalese textielarbeiders (relatief) veilig zijn.

De overheid roert zich niet in de beslissing. Zij zien het akkoord als een imperialistische organisatie die het land werkgelegenheid kost. De juridische uitspraak speelt zo dus volledig in hun kaarten.

Andere productielanden overwegen

Of het einde van het akkoord meer werkgelegenheid zal opleveren, zoals de Bengalese overheid hoopt, is maar de vraag. Niet enkel de textielarbeiders zullen de dupe zijn van de beslissing. Ook de industrie zelf zal er onder lijden.

‘De reputatie van Bangladesh als een veilig productieland loopt een ernstige deuk op’, zegt Joris Oldenziel, die als adjunct-directeur van het akkoord vanuit Amsterdam de vooruitgang van het akkoord opvolgt. ‘Bedrijven zullen daardoor wellicht hun inkoopbeleid gaan heroverwegen en alternatieve productielocaties gaan zoeken.’

Ook Sara Ceustermans van de Schone Klerencampagne benadrukt dat er commerciële consequenties zullen zijn. ‘Merken die het akkoord niet ondertekend hebben, zullen niet langer voor Bangladesh kiezen.’

‘De bijna 200 ondertekenaars van het akkoord mogen niet zomaar vertrekken: zij zijn voor drie jaar een bindende overeenkomst aangegaan, waar ze niet aan mogen verzaken. Maar als de inspecties niet meer kunnen gebeuren zoals afgesproken, kan dat een reden zijn voor de merken om bestellingen op te schorten.’

Kans op (korte) verlenging

De kans dat de beslissing van het Hooggerechtshof teruggeschroefd wordt, bestaat nog steeds. Het akkoord tekende beroep aan en de hoorzitting daarover komt morgen voor. ‘De meesten verwachten toch een verlenging van het akkoord op het allerlaatste moment’, aldus Sara Ceustermans. ‘Al had iedereen gehoopt dat het niet zover als nu zou komen.’

‘Een verlenging op zich is niet per se goed nieuws’, zegt Ceustermans ook. ‘Waarschijnlijk zou het gaan om een zeer korte verlenging, allicht omdat de Bengalese overheid de kwestie over de verkiezingen van eind dit jaar wil tillen. Voor hetzelfde geld belanden we binnen enkele maanden in dezelfde situatie. Die onzekerheid doet het akkoord geen deugd: het is moeilijk merken te overtuigen om zich aan te sluiten als het ten dode opgeschreven lijkt.’

Lees het volledige artikel op MO*: https://www.mo.be/analyse/overmorgen-misschien-de-laatste-dag-dat-bengalese-kledingfabrieken-veilig-zijn

© MO* Magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *