De keerzijde van stretch

Is elastaan straks niet langer het zorgenkindje van textielrecycling?

Met het kerstdiner achter de rug mogen we ons gelukkig prijzen om de rek in broeken en nylonkousen. Stretch blijkt echter slecht voor het milieu. Voor het eerst zijn Belgische en Oostenrijkse wetenschappers erin geslaagd om elastaan uit textiel te halen.

Dat doen ze met behulp van een solvent. Werken met solventen is een vorm van chemische recycling, wat de meest energie-intensieve vorm van recyclen is. De vraag is hoever de sector daarin wil gaan en of er flankerende maatregelen komen in de vorm van een ecodesignwetgeving.

Lees het volledige artikel in Eos Wetenschap (2024, nummer 1). Je kan het magazine kopen via hun website. https://www.eoswetenschap.eu/technologie/elastaan-straks-niet-langer-zorgenkindje-van-textielrecycling

Foto (c) HNST

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *