‘Zonder nieuwkomers dreigen we onze ambachten te verliezen’

Nieuwkomers in België hebben het moeilijk om werk te vinden. Voor REAntwerp speurt de gevierde modeontwerper Tim Van Steenbergen asielcentra af op zoek naar creatief talent met kennis van snit en naad. ‘Zij hebben competenties die wij niet meer kennen.’

In Turkije werken vluchtelingen lange dagen in sweatshops. Als ze later België bereiken, komt hun kennis uit de textielindustrie opnieuw van pas. Zoals in de naaiateliers REantwerp en CiLAB, waar nieuwkomers als de Syriër Nassar (foto rechts) en de Afghaan Abaseen zich ontpoppen tot de modeontwerpers en ambachtslieden van morgen.

In Knack Weekend las modeontwerper Tim Van Steenbergen (foto links) over Instroom, een project van chef-kok Seppe Nobels, die er nieuwkomers opleidt in de keuken. ‘Veel vluchtelingen hebben óók kennis van textiel’, besefte Van Steenbergen. ‘Mensen die uit Oekraïne komen, bijvoorbeeld, of uit Pakistan en Afghanistan, waar nog een textielindustrie is. Mensen die thuis altijd hun eigen kleren gemaakt hebben. Of mensen die in Turkije in fabrieken gewerkt hebben. Zij hebben kennis die wij amper nog hebben. Het zijn makers, echte ambachtslui. En die ambachten wil ik opnieuw naar waarde schatten.’

Zelf vindt Abaseen Stanikzai, werkzaam bij het Mechelse atelier CiLAB, het bijzonder om van dichtbij te kunnen leren van Van Steenbergens stijl en ideeën. ‘Tim heeft me zelf eens gevraagd om mijn schetsboek te zien. Een compliment krijgen van hem betekent voor mij enorm veel.’

Lees de reportage in MO* Magazine: https://www.mo.be/reportage/zonder-nieuwkomers-dreigen-we-onze-ambachten-te-verliezen

Lees het interview met Tim Van Steenbergen in Trends: https://trends.knack.be/nieuws/modeontwerper-tim-van-steenbergen-geeft-asielzoekers-werk-zij-hebben-competenties-die-wij-niet-meer-kennen/

Foto (c) Sanad Latefa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *