“Kledingmerken medeplichtig aan mensenrechtenschendingen in Myanmar”

In Myanmar zijn de arbeidsrechten van minstens 108.000 kledingarbeiders geschonden, stelt Business & Human Rights Resource Centre. Westerse merken zijn daarvoor volgens hen verantwoordelijk, van H&M en Zara tot Sioen.

Tussen februari 2021 en februari 2023 registreerde BHRRC via een tracker 212 arbeidsrechtenschendingen. Daarbij zouden 108.000 kledingarbeiders het slachtoffer zijn. Het moederbedrijf van Zara, Inditex, komt het vaakst voor in het rapport met 21 gevallen van schendingen. H&M en Primark volgen op de voet met 20 en 19 schendingen. Sioen komt zes keer voor in de tracker.

Enkele voorbeelden van schendingen zijn loondiefstal en een vermindering van lonen. Dit overkwam minstens 82.000 arbeiders. In 42 procent van de gevallen werden arbeiders ontslagen zonder reden, van gedwongen overuren is er in diezelfde mate sprake.

In een derde van de gevallen (31 procent) werden arbeiders – voornamelijk de vrouwelijke arbeiders – gepest, geïntimideerd of misbruikt. De vakbondsvrijheid kwam in het gedrang in een kwart van de gevallen (26 procent). In 15 procent van de gevallen is er ook sprake van samenspannen tussen bedrijven en de militaire junta.

Lees het volledige artikel voor IPS: https://www.ipsnews.be/artikel/kledingmerken-medeplichtig-aan-mensenrechtenschendingen-myanmar

Lees het rapport hier: https://media.business-humanrights.org/media/documents/2023_Myanmar_garment_workers.pdf

Lees mijn artikel over de aanwezigheid van Sioen in Myanmar voor Apache hier: https://apache.be/2023/05/30/vlaams-textielbedrijf-sioen-beticht-van-samenspanning-met-junta-myanmar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *