Beschermd regenwoud Cambodja moet wijken voor T-shirts en truitjes

De Cambodjaanse textielindustrie teert op illegaal gekapt brandhout. Het best bewaarde regenwoud van het land komt daardoor in gevaar, schrijven Gerald Flynn en Andy Ball.

De Cambodjaanse kledingindustrie is miljarden waard en staat in voor de tewerkstelling van 750.000 Cambodjanen, het merendeel vrouwen, verdeeld over naar schatting 1200 fabrieken. In ruim de helft, oftewel 680 fabrieken, worden kleren, schoenen en reismateriaal geproduceerd voor de export. In 2021 maakten die fabrieken een omzet van 11,3 miljard dollar, in 2022 ging het om 12,6 miljard dollar.

Cijfers van de douane bewijzen dat de fabrieken er dit jaar minder goed voor staan: in de eerste vijf maanden van dit jaar ligt de export twintig procent lager dan in diezelfde periode vorig jaar: van 5,2 miljard dollar naar 4,1 miljard dollar.

Toch is dit een belangrijke economische speler in het land, zo belangrijk dat het ontbossing in heel Cambodja in de hand werkt. Dat komt omdat de fabrieken enorm veel nood hebben aan hout.

(…)

Academici hebben eerder gepoogd om een schatting te maken van hoeveel regenwoudhout er in de textielindustrie in het land terechtkomt. Laurie Parsons, lector menselijke geografie aan de universiteit van Londen, deed hier onderzoek naar in 2021. Daarvoor heeft ze 255 willekeurige fabrieken bevraagd over de brandstof die ze gebruiken in hun boilers.

Van de 255 hebben er 160 geantwoord. Meer dan een kwart van hen (48 fabrikanten) gaf toe dat ze ofwel enkel regenwoudhout gebruiken, ofwel een mix van regenwoudhout en andere bronnen van brandstof.

(…)

Volgens de werkgeversorganisatie is het onderzoek van Parsons “gezever”. “Maar hun doel is om de reputatie van de Cambodjaanse textielindustrie te promoten”, reageert Parsons weinig verrast. “Het is wel heel gemakkelijk om te ontkennen. De fabrieken branden de bewijzen op – letterlijk.”

Deze longread is oorspronkelijk verschenen bij IPS-partner Mongabay en vertaalde ik voor IPS.

This story was supported by the Pulitzer Center’s Rainforest Investigations Network where Gerald Flynn was a fellow. This story is the first article of a three-part Mongabay mini-series exploring the link between Cambodia’s garment factories and illegal logging. Read Part Two and Part Three.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *