Klimaatverandering bedreigt ook “ons” vlas

De klimaatcrisis dreigt een derde van de vlasoogst teniet te doen. Dat meldt de Europese koepel voor vlas, linnen en hennep. Vlasboeren experimenteren met wintervlas om hittegolven te slim af te zijn.

De Alliance for European Flax-Linen & Hemp (AEFH, in het Frans L’Alliance du lin et du chanvre européens) vreest dat Europees linnen in gevaar is. Oorzaak is de extreme hitte in de afgelopen maanden mei en juni: door de hoge temperaturen dreigt de oogst van de zomer van 2023 te dalen met 26 tot 36 procent. Daarbij refereert het AEFH specifiek naar kwalitatieve, lange vezels die enkel in “de sikkel” kunnen groeien.

“Die schatting is vrij realistisch”, reageert Véronique Standaert, directeur van het Algemeen Belgisch Vlasverbond. “De hittegolf was dit jaar zeer vroeg, en de regen zeer laat. Dat alles betekent dat de oogst dit jaar minder zal zijn.” Normaal zaaien vlasboeren in de periode eind maart-begin april, maar dit jaar kon dat pas begin mei. “En daarna heeft het niet meer geregend, waardoor we niet met een schitterende oogst zullen zitten, al valt het rendement nog te bezien zodra we het vlas binnenhalen.”

Lees het volledige artikel voor IPS: https://www.ipsnews.be/artikel/duurzaam-textiel-gevaar-hittegolven-bedreigen-de-vlasteelt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *