Europa stemt voor ecodesign

Het Europees Parlement heeft een wet op ecodesign goedgekeurd. Circulair productontwerp moet daardoor de norm worden: producten moeten herstelbaar en recycleerbaar zijn. Is het daarmee gedaan met fast fashion?

Maar liefst 473 Europarlementariërs hebben gestemd voor het invoeren van wetgeving over circulair productontwerp. 110 anderen stemden tegen, het aantal onthoudingen stond op 69. Daarmee heeft het Europees Parlement de zogenaamde ecodesignwet goedgekeurd.

Een van de voornaamste sporen waar de ecodesignwet zich over uitspreekt is de textielsector. Reeds in het Actieplan Circulaire Economie uit 2020 heeft de Europese Commissie kleding aangeduid als een van de voornaamste sectoren om te verduurzamen. Ecodesign verplichten is een van de manieren waarop ze dat doel wil bereiken.

‘Gemiddeld wordt er iedere seconde een vuilniswagen kledij verbrand of gestort’, zegt Sara Matthieu, europarlementariër voor Groen, daarover. ‘Deze wet zorgt ervoor dat kledij makkelijker gerecycleerd kan worden en fabrikanten meer gerecycleerde stoffen moeten gebruiken.’

‘Gemiddeld wordt er iedere seconde een vuilniswagen kledij verbrand of gestort’, zegt Sara Matthieu, europarlementariër voor Groen, daarover. ‘Deze wet zorgt ervoor dat kledij makkelijker gerecycleerd kan worden en fabrikanten meer gerecycleerde stoffen moeten gebruiken.’

De ecodesignwetgeving omvat een aantal minimumstandaarden voor circulariteit: producten moeten herbruikbaar zijn, een langere levensduur en een lagere voetafdruk hebben en gevrijwaard zijn van toxische stoffen. ‘Het kan niet zijn dat producten minder lang meegaan door fouten in het ontwerp, bijvoorbeeld door een gebrek aan software updates of reserve-onderdelen’, stelt Dana Popp, woordvoerder van het Europees Parlement, daarover.

Maar of ecodesign voldoende is om de industrie te verduurzamen, daar hebben critici zoals Valérie Boiten, Stijntje Jaspers en May Hylander hun twijfels bij.

Lees het volledige artikel voor IPS: https://www.ipsnews.be/artikel/van-wasmachines-tot-t-shirts-circulaire-producten-nieuwe-europese-norm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *