Recensie Kleerkastvasten (Niels Gheyle)

Vasten is in. Sarah Vandoorne vroeg zich af of ze zes weken lang met slechts zes kledingstukken kon rondkomen. Niels Gheyle schreef een recensie voor SamPol.

Of het nu gaat om het systematisch overslaan van je ontbijt, even stoppen met alcohol, of een maand het gras niet maaien: minderen trekt aan. Ziedaar de handige titel van dit boek: Kleerkastvasten.

Wat volgt is geen dagboekrelaas over het constante handwassen van die ene broek en pull, maar een diepgravende analyse naar de vraag waar onze kledij vandaan komt, en waar die uiteindelijk belandt. Een ontrafeling van een complexe keten, waarbij persoonlijke verhalen, technische discussies en twijfel centraal staan.

(…)

Het moet benadrukt: Vandoorne is er niet louter op uit misstanden aan de kaak te stellen. Dat bewijzen de hoofdstukken waarin de basisstoffen (wol, leer, katoen, polyester) onder de loep worden genomen. Ze slaagt er hier in een interessante mix te presenteren van technische discussies over de eigenschappen van stoffen en productieprocessen, verweven met ethische en ecologische dilemma’s, en de keuzes die wij als consument daarna zelf kunnen maken. Het boek spruit ook niet voort uit vastgeroeste ideeën en vooroordelen die verder gestaafd worden, maar behapt elke stap van de productieketen met een open geest.

(…)

Na acht jaar onderzoeksjournalistiek over het thema had Vandoorne wellicht graag geëindigd met een duidelijke boodschap: een waslijstje aan acties die we zelf kunnen ondernemen, aan duidelijke keuzes waar we ons het hoofd niet verder over moeten breken, en aan het soort collectieve actie die we vertaald via wetgeving of vrijwillig initiatief moeten ondersteunen. Maar dat lukt niet. Er is geen eenduidige oplossing om deze complexe textiel- en modeketen te verduurzamen. Het gaat haar ook niet om een lijst van fysieke alternatieven voor te stellen, maar om mensen aan te zetten blijven vragen te stellen en beter te eisen. Gelukkig vervalt het boek daardoor niet in een cynisch betoog, maar brengt het een bescheidener en zelfs hoopgevender slot.

Lees de volledige recensie via SamPol: https://www.sampol.be/2023/05/kleerkastvasten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *