‘We hebben verbeeldingskracht nodig’

Zelfstandig expert duurzame mode Jasmien Wynants is gekroond tot Sustainability Professional van het jaar. Ze leerde de kneepjes van het vak bij Flanders DC en verdeelt nu haar tijd tussen Xandres en freelance projecten, van begeleiding van starters tot een heus kinderboek dat deze maand het levenslicht ziet. “Om deze job te kunnen doen, moet je hoopvol blijven.”

In de Antwerpse binnenstad klim ik drie verdiepingen aan steile trappen naar boven om begroet te worden door Charlie, de beschermengel van duurzaamheidsexpert Jasmien Wynants. De geadopteerde straathond laat geen bezoeker al te dicht komen bij zijn baasjes. Zijn overbeschermend karakter heeft iets aandoenlijk en lijkt niet geheel onterecht: midden in het appartement staat een ziekenhuisbed. Wynants is recent geopereerd aan haar rug. Na talloze sessies kinesitherapie kon ze midden april opnieuw aan de slag bij Xandres, waar ze op deeltijdse basis het merk probeert te verduurzamen. “Ik heb de jury van de Sustainability Professional 2023 moeten overtuigen van mijn pitch via Zoom, want staan of zitten kon ik nog niet.”

Dat is dan toch mooi gelukt, want jij ging met de eer lopen. Wat betekent deze award voor jou?

“De jury was op zoek naar echte ambassadeurs rond dit onderwerp. Dat ik naast mijn rol bij Xandres ook heel wat andere projecten doe, van het geven van gastcolleges tot het schrijven van een kinderboek, bleek doorslaggevend. Ik zie het ook als een erkenning voor de team effort die Xandres levert. We zijn er nog niet, maar ik ben heel trots op de vooruitgang die we op korte tijd geboekt hebben. Je zet je leven in functie van een doel, van duurzaamheid. Ook al weet je dat je bijdrage slechts een druppeltje in de oceaan is, het doet deugd dat dat gezien wordt. Duurzaamheid is nu eenmaal niet het makkelijkste thema om mee bezig te zijn.”

Het is opvallend hoeveel genomineerden uit de textielwereld kwamen. Een teken aan de wand?

“Dat is het zeker. De modesector is een enorme industrie: de zevende grootste globaal gezien, er werken meer dan 75 miljoen mensen. Niet enkel de economische maar ook de ecologische impact is niet te onderschatten. Sinds 2000 produceren we meer dan dubbel zoveel kleren en houden we die kleren maar half zo lang bij. We weten al langer dan vandaag dat dit niet houdbaar is, daarom gebeurt er ook veel, zeker in vergelijking met toen ik rond dit thema begon te werken. Dan is het goed om te zien dat er veel spelers uit die sector genomineerd waren. Ik heb bijvoorbeeld veel bewondering voor Wouter De Broeck van Alsico en vond het heerlijk om het podium te delen met Komrads, de Sustainability Pioneer van het jaar, die recent nog een samenwerking aanging met Xandres.”

Je zette je eerste stappen in de wereld van de duurzame mode bij Flanders Fashion Institute, dat later opgegaan is in Flanders DC. Hoe ben je daar terechtgekomen?

“Ik heb een achtergrond in communicatie en heb lang in de reclamesector gewerkt, in online advertising. Dat zie ik als heel relevante werkervaring, maar ik had ook snel door dat ik dat niet mijn carrière lang wou doen. In essentie was ik een verkoper, ik had het gevoel dat ik weinig impact maakte. En toen kwam die vacature bij FFI, die overigens niks met duurzaamheid te maken had. FFI had wel net een projectje daarrond, waar ik als ‘de nieuwe’ opgesprongen ben. Maar eerlijk: ik pakte toen gewoon alles aan wat op mij afkwam. Ik ben er dus vrij toevallig ingerold.”

Intussen heeft Flanders DC in zijn laatste visienota duurzaamheid naar voor geschoven als een van de voornaamste pijlers.

“Toen ik begon in 2014 lag dat thema dus al op tafel, maar heerste nog de vraag: hoeveel tijd moeten we daar nu aan spenderen? Nu ligt dat anders: de vraag is veel dringender, overheden zetten meer druk, steeds meer bedrijven zetten er intrinsiek op in. Ik denk of hoop dat de Close The Loop-trajecten van Flanders DC, die bedrijven helpen meer circulair te worden en die ik ook nog mee begeleid als zelfstandige, daar een inspirerende rol in hebben gespeeld. Of dat we op zijn minst bedrijven hebben wakker geschud.”

Toch besliste je er weg te gaan.

“In april 2021 werd ik zelfstandige in bijberoep; ik werkte twee dagen freelance voor Xandres en drie in loondienst voor Flanders DC. Xandres had in 2018 al het Close The Loop-traject doorlopen. Toen voelde ik die klik al, zowel qua product als op menselijk vlak. Xandres is dat thema steeds blijven opvolgen, maar nooit door één persoon, door één trekker. Toen ze me vertelden dat ze daarnaar op zoek waren, heb ik eerst een aantal andere kandidaten naar voor geschoven. ‘Tenzij je zelf interesse zou hebben’, klonk het toen.”

Lees het volledige artikel voor Trends: https://trends.knack.be/nieuws/inspiratie/jasmien-wynants-xandres-gaat-voor-duurzame-mode-economisch-sterke-spelers-zien-duurzaamheid-als-een-grap/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *