Gedaan met afdankertjes verbranden: Europees parlement keurt textielstrategie goed

Het Europees Parlement heeft de Textielstrategie goedgekeurd in een stemming. Maar liefst zeshonderd parlementsleden scharen zich zo achter de ambitie om fast fashion de wereld uit te helpen.

Fast fashion is out of fashion. Met die ambitieuze slogan sprak de Europese Commissie zich eerder uit tegen het bedrijfsmodel van wegwerpmode. Ook het Europees Parlement heeft daar zo zijn mening over. In een stemronde op donderdag 1 juni keurde het de Textielstrategie goed die de Commissie voorbereid heeft.

Hoewel de Textielstrategie goedgekeurd is, is de wetgeving nog niet voor morgen. De lidstaten willen een overgangsperiode van vier jaar voor middelgrote bedrijven van maximum 250 werknemers.

Sommige delen van de strategie zijn goedgekeurd, zoals de zorgplichtwetgeving die modebedrijven aansprakelijk stelt voor mensenrechtenschendingen en milieuvervuiling in de toeleveringsketen. Andere delen zijn doelstellingen die de komende maanden en jaren pas behaald worden, zoals de strategie rond ecodesign.

Een verbod op het vernietigen van spullen is volgens Europarlementslid Sara Matthieu (Groen) alvast aan de orde. “Dat helpt om de afvalberg flink te verkleinen. Het is een schande dat de industrie aan zo’n hoog tempo kleren produceert en dan massaal kledingstukken en schoenen vernietigt. Fast fashion heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op ons. Nieuwe kleding is de norm, oude kleding een wegwerpproduct. De EU-textielstrategie moet hier wat aan doen.”

Eerder dit jaar raakte bekend dat in 2022 naar schatting voor bijna 22 miljard euro aan geretourneerde kleding en elektronica vernietigd is. “Dat is onethisch en mag niet bestaan, of het nu om kleren, schoenen of elektronica gaat”, stelt Valeria Botta, het hoofd van natuurbehoud bij ECOS (Environmental Coalition on Standards).

Lees mijn volledige artikel voor IPS: https://www.ipsnews.be/artikel/gedaan-met-afdankertjes-verbranden-europees-parlement-keurt-textielstrategie-goed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *