Chili start onderzoek naar “fastfashionwoestijn”

De Chileense milieurechtbank onderzoekt de impact van de duizenden ton afgedankte kleding die jaarlijks gedumpt wordt in de Atacamawoestijn. De impact op het ecosysteem is zo groot dat advocaten in de zaak spreken over ‘nalatigheid en schuldig verzuim’.

Hopen en hopen kleding, 40.000 ton per jaar, belanden op de afvalberg in de droogste woestijn ter wereld. De beelden van de “fastfashionwoestijn” Atacama, in het noorden van Chili, gingen in 2021 de wereld rond.

Via de haven van Iquique komen de afdankertjes het land binnen. Het gaat om spullen die zowel uit Europa, Noord-Amerika en Azië afkomstig zijn. Of het werkelijk om tweedehandskleren gaat, is echter maar de vraag. Slechts 15% van de kleren zou eerder gedragen zijn. Dat wil zeggen dat 85% – de grote meerderheid – van de woestijn bestaat uit splinternieuw textiel. Twee derde van de 59.000 ton kleren die in Iquique aan wal gaan, wordt systematisch weggegooid.

Het Chileense justitieapparaat heeft nu een strafdossier geopend om de milieu-impact van de afvalberg na te gaan. Rechter Sandra Álvarez Torres bracht vorige week een bezoek aan de afvalberg in de buurt van de stad Alto Hospicio, enkele kilometers ten zuiden van de haven van Iquique. Dat deed ze samen met een leger aan deskundigen, die met drones de omgeving in kaart brachten.

Dit filmpje (in het Spaans) is een weergave van dat bezoek:

Lees het volledige artikel via IPS: https://www.ipsnews.be/artikel/chili-start-onderzoek-naar-fastfashionwoestijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *