Kleur bekennen: kan textielverf duurzamer?

In de kledingketen is geen enkele schakel zo vervuilend als textielverven. Kunnen ontwerpers en onderzoekers het tij keren met kleurrijke alternatieven?

PFOS en PFAS dringen door tot de kleurrijke kern van onze kleerkast. Ook zware metalen, zoals chroom en kwik, vinden we terug in textielverven. Volgens consultant Quantis is verven, in combinatie met de afwerking van stoffen, het meest vervuilende onderdeel van de textielketen. Voor één katoenen T-shirt is al 150 gram aan chemicaliën nodig. Via het afvalwater belanden die bestanddelen uiteindelijk in beken en rivieren. Dat gebeurt niet enkel aan de andere kant van de wereld, maar ook in eigen land – denk maar aan de PFOS-vervuiling aangetroffen in een beek achter een textielfabriek in het Oost-Vlaamse Ronse. De verontreiniging neemt zo’n grote schaal aan dat textielverven verantwoordelijk zijn voor 20 procent van de jaarlijkse watervervuiling door industrieën wereldwijd.

Steeds meer ontwerpers zetten in op de verduurzaming van de verfindustrie. Grote merken volgen daarin: H&M, Puma, Ralph Lauren en Levi’s benadrukken in hun communicatie hoezeer ze dat deel van hun productieproces schoner willen maken. Sinds een paar jaar kleuren ze hun T-shirts met dingen als koffiegruis en avocadopitten.

Met de steun van de Europese Unie onderzoeken journalist Sarah Vandoorne en fotograaf Sarah Van Looy welke innovaties de toekomst zullen inluiden. Tien ontwerpers kleurden hun portret, gedrukt op biokatoen, in met hun eigen verftechniek. Die portretten zullen tentoongesteld worden tijdens de expo Kleur Bekennen / A Confession Of Colour van Design Fest Gent (tot 1 mei) in het Industriemuseum. Drie van hen stellen we aan jullie voor in Knack.

Lees het volledige artikel op Knack Weekend: https://weekend.knack.be/lifestyle/mode/kleur-bekennen-3/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *