Van afval tot algen: zo kleuren we de kledij van de toekomst

De textielindustrie is een van de meest vervuilende sectoren ter wereld. De grootste boosdoener blijkt synthetische textielverf. Kunnen ontwerpers en onderzoekers het tij keren met kleurrijke alternatieven? Die vraag beantwoorden fotograaf Sarah Van Looy en journalist Sarah Vandoorne tijdens de expo Kleur Bekennen op het Design Fest Gent.

PERSBERICHT, Gent, 19 april 2022 – Met de steun van de Europese Unie reisden Sarah Van Looy en Sarah Vandoornenaar Haspengouw, Groningen en Londen om grondstoffen te vinden en ontwerpers te ontmoeten. Maar ook aan hun eigen aanrecht en in een volkstuintje om de hoek deden ze inspiratie op. ‘Kleuren zijn heel visueel, heel psychologisch ook, ze werken op ons gemoed’, weet Sarah Van Looy als fotograaf maar al te goed. ‘Tegelijk blijken ze erg schadelijk te zijn. Die combinatie zette ons aan om te onderzoeken of pioniers, die vaak nog erg jong zijn, het verfprocedé kunnen verduurzamen. Sommigen gebruiken organisch afval, zoals appelschillen, of planten zoals vroeger. Anderen maken gebruik van bacteriën, schimmels en micro-algen.’

‘In productielanden in het Globale Zuiden zien we dat rivieren soms de kleur aannemen die op dat moment “in de mode” is’, zegt journalist Sarah Vandoorne, die eerder kledingfabrieken bezocht rond “de meest vervuilde rivier ter wereld”, de Citarumrivier in Indonesië. ‘Uit onderzoek blijkt dat voor één katoenen T-shirt al 150 gram chemicaliën nodig zijn, die in lokale waterlopen kunnen terechtkomen. Dat gebeurt niet enkel aan de andere kant van de wereld, maar ook in eigen land. Ik denk spontaan aan de PFOS-vervuiling aangetroffen in een beek achter een textielfabriek in het Oost-Vlaamse Ronse.’

De kern van de expo bestaat uit tien zwart-wit portretten van de ontwerpers, afgedrukt op 100 % biologisch katoen. Die hebben de ontwerpers zelf ingekleurd met hun eigen duurzame verftechniek.

Het resultaat zie je op de vijfde verdieping van het Industriemuseum tijdens Design Fest Gent, dat doorgaat van 22 april tot 1 mei. Op 23 en 24 april gaan de fotograaf en journalist met elkaar in gesprek tijdens het Fair Fashion Fest Gent.

Op het einde van Design Fest Gent nodigen Sarah Van Looy en Sarah Vandoorne de ontwerpers uit voor een ontmoetingsmoment. Mocht je daarbij aanwezig willen zijn als pers, aarzel niet om ons te contacteren.

Meer informatie en beeldmateriaal: www.aconfessionofcolour.be

PERSAANDACHT VOOR KLEUR BEKENNEN:

  • Fashion United: https://fashionunited.be/nieuws/cultuur/design-fest-gent-de-expo-kleur-bekennen-stelt-textielverf-in-vraag/2022041935058
  • Marie Claire: https://marieclaire.be/nl/de-expo-kleur-bekennen-toont-hoe-we-het-textiel-van-de-toekomst-kleuren/
  • Elle: https://www.elle.be/nl/332445-fashion-revolution-week-hier-leer-je-bij-over-duurzame-mode.html
  • Knack Weekend: https://weekend.knack.be/uncategorized/leer-alles-over-eerlijke-mode-tijdens-het-fair-fashion-fest-in-gent/ (en later ook ons eigen stuk: https://weekend.knack.be/lifestyle/mode/kleur-bekennen-3/)
  • MVO Vlaanderen: https://www.mvovlaanderen.be/inspiratie/expo-%E2%80%98kleur-bekennen%E2%80%99-stelt-textielverf-vraag

Foto’s: Martin Corlazzoli en Peter Vansteenwinkel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *