Hoe duurzaam koersen wij?

De koerstruitjes van Peloton de Paris zijn gemaakt uit gerecycleerde petflessen en hebben fans tot in Tokio. “Mijn producenten keken me raar aan toen ik om duurzame stoffen vroeg”, vertelt Wendy Janssens.

Onderneemster Wendy Janssens stoort zich al jaren aan de plastic afvalberg. “De meeste fietskledij is gemaakt van polyester met elastanen. Je rijdt dus rond in plastic.” Janssens zocht lang naar alternatieven. Dat was niet gemakkelijk. Wielerkledij moet tegen een stootje kunnen. Polyester vervangen door pakweg hennep is onmogelijk, omdat dat niet performant of comfortabel genoeg is. “Mijn producenten keken me raar aan toen ik om duurzame stoffen vroeg. Of ze stuurden mij stoffen op uit de surf- en snowboardwereld, die daarin veel verder stond. Onze eerste samples waren te dik of niet ademend genoeg.” Uiteindelijk vond Janssens twee stoffen van gerecycleerd polyester met gerecycleerd elastaan. “Je rijdt nog altijd rond in plastic”, geeft de onderneemster toe. “Maar doordat het om gerecycleerde petflessen gaat, weet je dat geen nieuwe grondstoffen zijn gebruikt.”

Janssens is optimistisch. De jongste jaren is het aantal duurzame stoffen enorm toegenomen. Ze droomt van een wielertruitje op basis van natuurlijke vezels. “Ik blijf het opvolgen. Ik zoek de best mogelijke oplossing voor mijn klanten”, zegt ze. Ze wil haar klanten ontzorgen. Zelf kende ze ook al veel eco-anxiety: “Een consument heeft zoveel keuzestress. Een paar jaar geleden wou ik zodanig plasticvrij leven dat ik er bijna depressief van werd. Welk nut hebben oorstokjes uit bamboe? Het voelde als een druppel op een hete plaat.”

Intussen is ze milder geworden voor zichzelf. “Als ondernemer kan ik niet alles doen. Tegelijk heb ik de mogelijkheid om iets te doen. Het zou zoveel makkelijker zijn om te zeggen, fuck it, kop in het zand, laat die ecologie maar voor wat ze is. Maar dan zou ik niet meer kunnen slapen. Ik wil morgen nog in de spiegel kunnen kijken.”

En hoe zit het op sociaal vlak?

De wielertruitjes van Peloton de Paris worden in Europa geproduceerd, in fabrieken in Hongarije en Roemenië met een BlueSign-certificaat. Volgens Labelinfo.be garandeert BlueSign onder andere veilige arbeidsomstandigheden, vakbondsvrijheid en een verbod op kinder- en dwangarbeid.

De fabriek in Hongarije bezocht medeoprichter Wendy Janssens al. Die in Roemenië en een kleinere sokkenfabrikant zonder BlueSign-label in Slowakije nog niet. Het enige product van Peloton de Paris dat buiten Europa wordt geproduceerd, zijn de handschoenen. In China koos ze voor een grote fabriek waar veel bekende merken hun producten laten maken. Voor sokken en andere producten van merinowol kiest Janssens voor een kleine producent in Italië, om zeker te zijn dat de schapen goed worden behandeld.

Lees het volledige interview voor Trends: https://trends.knack.be/economie/bedrijven/wendy-janssens-peloton-de-paris-we-hebben-hier-ons-laatste-geld-aan-uitgegeven/article-longread-1781457.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *