‘Vier jaar lang raakte ik geen schaar aan’

Vijf keer waagde de Syrische modeontwerper Shawkat Khalil de levensgevaarlijke oversteek van Turkije naar Griekenland. Vier jaar raakte hij geen naald en draad aan. Nu is hij aan de slag bij CiLAB, een circulair textielatelier in Mechelen. ‘Ik ben een heel eenvoudig man, maar heb veel ambitie.’

‘Ik ben zo blij dat ik mijn eigen ding kan doen. Vier jaar lang raakte ik geen schaar aan. Nu kan ik weer aan de slag als kleermaker, vol passie, met mensen die me waarderen.’ Shawkat Khalil klinkt oprecht dolgelukkig als we hem bezoeken in een textielatelier in Mechelen, verstopt in een verouderd kantoorgebouw waar de modeopleiding van de schoolgroep Ursulinen tijdelijk naar verhuisd is.

Geluk is relatief, weet Shawkat. Hij is afkomstig uit Aleppo, in Syrië, en stond aan het hoofd van zijn eigen modebedrijf in het noordelijke Afrin. Al vanaf het begin van de oorlog in Syrië was Aleppo te gevaarlijk, dus verkaste hij naar de stad waar hij werkte, Afrin, dicht bij de Turkse grens. Toen ook daar de spanningen opliepen, kon hij er als Koerd moeilijk blijven, zegt hij. Dus trok hij richting Turkije, vervolgens (in meerdere pogingen) naar Griekenland, om na twee jaar in Griekse kampen in Namen en uiteindelijk Mechelen terecht te komen.

Na afloop van ons bezoek stuurt Shawkat nog een berichtje via Instagram. ‘Hallo, bedankt, het was een mooie dag’, schrijft hij. Ik ben niet zeker of tolk Mahabat Shaker aan het typen is of dat Shawkat gebruik maakt van een vertaalapp. ‘Mijn excuses dat ik geen Nederlands kan spreken. Ja, ik ben een heel eenvoudig persoon, maar ik heb veel ambitie. Veel succes!’

Lees het volledige interview via Knack Weekend: https://weekend.knack.be/lifestyle/mode/syrische-meesterontwerper-shawkat-khalil-moest-vluchten-vier-jaar-lang-raakte-ik-geen-schaar-aan/article-normal-1785823.html

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.