Kopen is uit de mode: ‘Herstel is een daad van verzet’

De 23-jarige modeontwerpster Alicia Minnaard verkoopt haar eerste collectie niet, maar geeft les over hoe je die zelf in elkaar kunnen stikken met kledingstukken die al (lang) in je kast hangen.

Een eerste buitenlandreportage (nuja, net over de grens met Nederland) in meer dan anderhalf jaar en ik kies de warmste dag van het voorjaar om erop uit te trekken? Die timing had beter gekund. Midden juni zweet ik als een otter in de deelauto waarmee ik richting Eindhoven tuf. Mijn outfit had ik nochtans niet beter kunnen kiezen: een T-shirt gemaakt van antizweetstof. Tenminste, dat maakte de outdoorwinkel waar ik het tien jaar geleden kocht mij destijds wijs. Intussen heeft het zijn beste tijd gehad: de zweetvlekken die helaas toch eigen zijn aan deze temperaturen (of aan mijn fysiologie) krijg ik er met geen wasbeurt meer uit. Lekker, een stof die gedrenkt is in permanente okselvijvers. Dat belemmert me niet om het uit mijn kast te halen: het is niet omdat het “beschadigd” (of erger: “kapot”) is, dat het niet meer comfortabel zit. Met dit weer al zeker.

Alicia Minnaard heeft een trucje tegen zweetvlekken dat ik thuis zeker eens moet uitproberen: met baking soda of washing soda krijg ik die gele schijn er volgens de ontwerpster zeker uit. Ik had het shirt nochtans net meegenomen zodat ze er naar hartenlust in kon knippen en versnijden, vertel ik de mode-ontwerpster net na ze mij welkom heet in haar atelier, net als een oude polo van mijn vriend. In haar eerste eigen collectie heeft Minnaard een T-shirt gemaakt van twee verschillende shirthelften. Een prikkelend idee, vond ik, dus bereidde ik de reportagereis voor door in onze kleerkast te graaien. De oude T-shirts die ik meeheb, zijn beide een small. Hoe mooi zou het zijn om een mannen- en vrouwenkledingstuk te verknippen tot één geheel? Schattig, dat wel, maar niet zo praktisch, luidt de conclusie van Alicia: ze haalt er nog liever een eigen unisex shirt in XL bij om te combineren met de verouderde streepjespolo. Want ook kleding inleggen of juist verbreden, kan de ontwerpster als de beste.

Ik ben niet zomaar voor een herstelling of inlegging naar Eindhoven gekomen, om de 23-jarige ontwerpster aan het werk te zetten – daarvoor zijn er voldoende naaiateliers in mijn eigen buurt. Nee, ik wou langsgaan omdat ik het opvallend vind dat een beginnend ontwerpster haar eerste eigen collectie niet verkoopt, maar online uiteenzet hoe “klanten” die zelf kunnen maken met wat ze al in hun kast hebben hangen. Alicia maakt immers geen gebruik van nieuwe stoffen. Haar motto? Fixing Fashion. Zet een punt tussen die twee woorden, tik het in je zoekbalk en je komt op een website vol handige tutorials, van wastips tot naaitechnieken, voor beginners en gevorderden. Ze ontwikkelde het platform samen met het milieucollectief One Army.  Op de website vind ik al snel de sectie “store“, oftewel een webwinkel. Automatisch word ik aangetrokken door die knop. Zodra ik mijn cursor in die richting beweeg, vind ik enkel een slogan: “Buying is old fashion”. ‘Een grapje,’ noemt Minnaard dat, ‘om mensen te overtuigen om zelf hun eigen spullen te verstellen.’ Touché.

Met een tas cinnamon chai in de hand praat ik met Alicia over hoeveel spullen er in mijn kast hangen, hoe lang ik die (meestal toch) tracht bij te houden en hoe problematisch de overconsumptie van kleding is. Dat de textielindustrie immens vervuilend is, zag de ontwerpster met haar eigen ogen op tweedehandsmarkten in Ghana. Daar deed ze onderzoek in samenwerking met The OR Foundation, een internationale ngo die naar gelijkheid streeft. In haar stem klinkt bittere ernst, puur activisme, maar aan een enthousiasmerende glimlach en af en toe zo’n mopje geen gebrek tijdens ons gesprek. In de tutorials van Fixing.Fashion zitten wel meer lolletjes om een breed en vooral ook jong publiek tot herstellingen aan te zetten. Dat is het doel van de 23-jarige ontwerpster: repareren opnieuw in de mode krijgen. Volgens haar is het een van de enige manieren waarop de mode-industrie nog te redden valt. ‘Ik weet niet wat de oplossing anders zou zijn.’

Lees de volledige reportage via Knack Weekend: https://weekend.knack.be/lifestyle/mode/kleding-herstellen-is-een-daad-van-verzet-ontwerper-alicia-minnaard-lanceert-een-collectie-die-je-zelf-maakt-van-oude-kleding-uit-je-kast/article-normal-1771407.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *