Multinationals blijven investeren in Xinjiang

Kritiek op dwangarbeid in Xinjiang betekent niet dat er geen geld meer naar de regio stroomt. Ondanks wereldwijde verontwaardiging na mensenrechtenschendingen in het China, waar Oeigoeren gedwongen tewerkgesteld worden, blijven multinationals in de regio investeren.

Het Amerikaanse onderzoeksinstituut C4ADS heeft bewijs verzameld dat internationale merken blijven handel drijven in de Chinese autonome regio Xinjiang, ondanks wijdverspreide rapporteringen van mensenrechtenschendingen. In het noordwesten van China wonen zo’n 11 miljoen Oeigoeren, een moslimminderheid met Turkse achtergrond.

Het rapport, dat Long Shadows: How the Global Economy Supports Oppression in Xinjiang gedoopt werd, richt zich specifiek tot één fabriek, de Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC). Die fabriek werd opgericht in 1954 en is in handen van de Chinese staat. Onderzoekers noemen deze fabriek een ‘testcase om beter te begrijpen hoe mensenrechtenschenders in Xinjiang toegang hebben tot de internationale markt’.

C4ADS kon dataonderzoek verrichten op basis van openbaar beschikbare informatie. Uit die data blijkt dat de sancties die getroffen zijn sinds bekend is dat in Xinjiang dwangarbeid plaatsvindt onvoldoende zijn om spelers zoals XPCC tot een faillissement te drijven. ‘Daardoor kan het blijven profiteren van dwangarbeid en andere vormen van onderdrukking’, klinkt het.

Het gaat om handelsnetwerken die vaak via Centraal-Azië en Rusland lopen, maar uiteindelijk bedoeld zijn voor Amerikaanse en andere internationale detailhandelaars. Daarnaast heeft XPCC ook buitenlandse dochterondernemingen gelinkt aan de Asian Development Bank, een belangrijke speler in de ontwikkelingssamenwerking in Centraal-Azië.

Bovendien gaat het om beursgenoteerde dochterondernemingen, die zo toegang hebben tot de Chinese financiële markt en buitenlandse investeerders. Op die manier vloeit buitenlands geld terug naar de fabriek in Xinjiang. Bij de betrokken sectoren zit onder meer de voedings- en de textielindustrie.

Lees het volledige artikel voor IPS: https://www.ipsnews.be/artikel/multinationals-blijven-geld-pompen-xinjiang-ondanks-wereldwijde-verontwaardiging-omtrent

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *