Henry van de Velde Awards: Duurzaam design in twaalf gedaantes

De twaalf Henry van de Velde Gold Award winnaars 2021 zijn bekend. Wij zetten op een rij wie ze zijn en waarom ze duurzaamheid hoog in het vaandel dragen.

1. Climate Challenge Gold Award: BC Materials

BC Materials vormt lokale aarde, klaar voor de afvalberg, om tot bouwstof. Hun leemtoepassingen omschrijft de jury als een “consequente en circulaire designpraktijk”. Zo kaapt het team van Nicolas Coeckelberghs, die eerder door MVO Vlaanderen geïnterviewd werd, de hoofdprijs weg in de categorie Climate Challenge Award.

Hij haalt het van ontwerpster Soraya Wancour van Studio AMA, die textielresten omzet in duurzame mode (foto bovenaan), en de onderzoekers van Circle Sector aan de LUCA School of Arts in Genk, die ecologische materialen in kaart brengen.

2. Ecodesign by OVAM Gold Award: Facadeclick

Opnieuw een speler in de bouwsector die in de prijzen valt: het innovatieve bouwsysteem van Facadeclick krijgt de Gold Award in de categorie Ecodesign by OVAM. Patrick en Jasper Vandenbempt uit Wilsele bij Leuven ontwikkelden een schuifkliksysteem dat bakstenen aan elkaar vastklikt.

Bekijk het als een soort van circulaire legoblokjes: door bakstenen op die manier te verbinden, is er minder water nodig in het bouwproces en wordt ook de voetafdruk van het proces sterk verminderd. De gevel kan volledig gedemonteerd worden, het materiaal kan worden gerecycleerd en hergebruikt.

Ontdek de andere winnaars in mijn nieuwsbericht voor MVO Vlaanderen: https://www.mvovlaanderen.be/inspiratie/henry-van-de-velde-awards-duurzaam-design-twaalf-gedaantes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.