Europa keurt nieuw actieplan circulaire economie goed: ‘Nodig om deze crisis te boven te komen’

Het Europees Parlement heeft aanbevelingen aangenomen om een volledig circulaire economie te bereiken tegen 2050. Daarin speelt de verduurzaming van de textielindustrie een bijzondere rol.

Nederlands Europarlementariër en rapporteur Jan Huitema (VVD) heeft in het Europees Parlement een nieuw actieplan voor de circulaire economie voorgesteld. Zijn rapport met aanbevelingen om een circulaire economie te bereiken tegen 2050 werd vandaag (10 februari) aangenomen door een overgrote meerderheid, met 574 stemmen voor, 22 stemmen tegen en 95 onthoudingen.

Het rapport van de Europarlementariër is een reactie op het Actieplan voor een circulaire economie van de Europese Commissie. Met dit rapport moet een einde komen aan de ‘take-make-waste’-samenleving en moeten er bindende doelen voor gerecycleerde materialen komen.

“Nu maken we gebruik van natuurlijke hulpbronnen, maken daar een product van, gebruiken dat product een paar keer en gooien het dan weg als afval”, zegt rapporteur Jan Huitema. “Dat wordt gestort of verbrand. Of het gaat ergens anders heen, maar het wordt in elk geval niet hergebruikt.”

Dat moet anders, klinkt het in zijn rapport: binnen een circulaire economie wordt de levensduur van producten verlengd zodat er minder nood is aan nieuwe, uitputtelijke grondstoffen.

Lees mijn nieuwsbericht voor IPS News: https://www.ipsnews.be/artikel/europa-keurt-nieuw-actieplan-circulaire-economie-goed

Lees mijn nieuwsbericht voor MVO Vlaanderen: https://www.mvovlaanderen.be/inspiratie/europees-parlement-keurt-actieplan-circulaire-economie-goed

Lees ook mijn column over circulaire economie voor MVO Vlaanderen: https://www.mvovlaanderen.be/inspiratie/circulaire-economie-mag-het-ietsje-minder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *