Mr. Manchette: Van hemd tot mondmasker

Duurzaam ondernemen in tijden van corona doe je zo: An Boone van Mr. Manchette maakt mondmaskers van stofoverschotten uit haar hemdencollectie en produceert nu ook dekbedden van reststoffen uit biologisch flanel.

Sinds begin 2020 produceert Mr. Manchette niet enkel in Portugal, maar ook in Ronse: made in Belgium door maatwerkbedrijf vzw Arcor. Dichter bij huis, om één heel specifieke reden: op drie jaar tijd verzamelde Boone we heel wat overstock, stalen en stoffen met een foutje in.

Het project kreeg steun van de provincie Oost-Vlaanderen. Kurt Moens, de gedeputeerde voor economie van provincie Oost-Vlaanderen, prijst het duurzaam ondernemerschap van Boone. Het is duidelijk dat de circulaire economie kansen creëert voor de sociale economie”, stelt hij in een gezamenlijk persmoment samen met Boone en Tim Van Steenbrugge van vzw Arcor.

Van boxershort tot mondmasker

“Ons oorspronkelijke idee was om boxershorts te maken”, geeft Boone toe in de persconferentie. “Dat bleek helaas niet rendabel: één onderbroek zou meer dan 60 euro kosten.”

Toen de eerste lockdown inging, veranderden de prioriteiten van zowel Boone als het maatwerkbedrijf. Alle hens aan dek, weet Van Steenbrugge nog goed. “Een herorganisatie was nodig om iedereen veilig te laten werken en om aan de grote vraag naar mondmaskers te voldoen.”

“Half maart zijn we gestart met de productie van onze eigen durzame mondmaskers”, vertelt Boone. “We hadden toch een stofoverschot. Waarom zouden we dat niet gebruiken? We wilden artsen, kinesisten en apothekers helpen die zelf niet genoeg beschermingsmateriaal hadden.”

Ook particulieren kunnen een mondmasker kopen van Mr. Manchette. “In de prijs rekenden we een solidariteitsbijdrage in. Per twee verkochte mondmaskers schonken we aan een goed doel, gaande van jeugdinstellingen tot CAW’s. Zo konden we meer dan 7.000 euro ophalen.”

Van hemd tot dekbedovertrek

De samenwerking met vzw Arcor gaat verder dan boxershorts die uiteindelijk niet op de markt komen en mondmaskers die hopelijk slechts tijdelijk ons straatbeeld bepalen. Voor de wintercollectie van Mr. Manchette gebruikte Boone een zacht flanel. “Deze biologische stoffen zijn ideaal voor een winterse hemdjurk of een heerlijk dekbedovertrek”, besloot de onderneemster. De hemdjurken worden geproduceerd in Portugal, maar de dekbedden blijven in Ronse.

Om de productie vooruit te helpen in het maatwerkbedrijf heeft Boone visuele instructiefiches ontwikkeld. “Die fiches helpen om de haalbaarheid van de productie in te schatten”, zegt Boone daarover. “Ze werken met symbolen en bevatten alle stappen om van de grondstof naar een afgewerkt product te gaan.” Afhankelijk van de symbolen zullen de medewerkers van het maatwerkbedrijf weten of het om een taak gaat die ze graag doen en goed kunnen.

Tijdens het persmoment was er duidelijk veel interesse voor deze werkmethode. “Zo wordt de doelgroep meer betrokken bij het productieproces”, zegt ook Van Steenbrugge. “Ze zien het geheel in plaats van enkel een klein stukje.”

De eerste reeks dekbedden zijn op de markt sinds november. Midden december lanceerde Mr. Manchette alvast een tweede reeks, met een vereenvoudigd ontwerp. Het is een samenwerking die smaakt naar meer, klinkt het zowel bij Boone als Van Steenbrugge. “Het was wat zoeken door de omstandigheden”, geeft Van Steenbrugge toe. “Maar de basis voor een verdere samenwerking is zeker gelegd.”

Lees het volledige artikel bij MVO Vlaanderen: https://www.mvovlaanderen.be/inspiratie/van-hemd-tot-mondmasker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *