Verander de wereld, begin bij de mode-industrie

Komt de broodnodige moderevolutie in een stroomversnelling door de coronacrisis of zijn we juist terug bij af? Dat vragen we tijdens het Fair Fashion Fest aan Sarah Ditty, hoofd van de beleidsdienst van Fashion Revolution.

Veel grote merken hebben hun bestellingen in productielanden geannuleerd door de lockdown. Een vernietigende beslissing, noemt Sarah Ditty dat. ‘Veel bestellingen waren al gestikt. Die kleren staan gewoon te wachten om verscheept te worden.’

De gevolgen zijn immens. ‘Veel arbeiders zijn niet betaald of ontslagen. Wie wel nog aan de slag kon, kreeg vaak geen bescherming tegen het virus.’ Op dit moment staan we op een kruispunt en hebben we twee keuzes, destilleert Sarah daaruit. ‘Ofwel laten we dit moment al de vooruitgang die we tot nu toe gemaakt hebben compleet tenietdoen. Ofwel gebruiken we dit moment om het systeem volledig te veranderen.’

Volgens Sarah is het nu nog te vroeg om te weten welke kant het opgaat, al ziet ze wel enkele positieve ontwikkelingen. ‘Modeshows zijn niet aan de orde nu en ook in de toekomst misschien minder nodig’, hoopt het hoofd van de beleidsdienst van Fashion Revolution. ‘Ook dat kan positieve verandering teweegbrengen, onder meer voor het milieu.’ Ook shoppen mensen online vaker bij andere merken dan de typische ketens in de winkelstraat. Ook zo krijgen alternatieven een boost, concludeert Sarah daaruit.

Stuk voor stuk hebben we een verantwoordelijkheid en de mogelijkheid om het beter te eisen.

Sarah Ditty

‘Mode heeft zoveel impact’, besluit de beleidsdirecteur op het einde van haar gesprek op het Fair Fashion Fest. ‘Doorheen de keten komt immens veel uitbuiting voor. Ook op vlak van milieu is het een van de meest vernietigende sectoren. De meeste modebedrijven zijn in handen van een handvol steenrijke witte mannen. Iedereen draagt bij aan deze sector doordat we kleren kopen en dragen. Stuk voor stuk hebben we dus een verantwoordelijkheid en de mogelijkheid om het beter te eisen. Als we deze industrie veranderen, dan veranderen we de wereld waarin we leven.’

Lees het volledige artikel via Gent Fair Trade: https://gentfairtrade.be/fair-trade/verander-de-wereld-begin-bij-de-mode-industrie

Sarah Ditty was een van de vijf internationale gasten op het Fair Fashion Fest. Herbekijk het gesprek hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *