Soraya Wancour (Studio AMA): ‘Als mensen meer zouden weten over hun kledij, zouden ze andere keuzes maken’

Radicaal kiezen voor duurzame mode. Dat doet Soraya Wancour van Studio AMA. In haar ontwerpen geeft ze oud textiel een tweede leven. Voor de productie werkt ze samen met sociale ateliers, om zo mensen tewerk te stellen die niet zomaar op de reguliere arbeidsmarkt terechtkunnen.

Ze was acht toen ze voor het eerst achter een naaimachine kroop. Vanaf haar middelbareschooltijd kijkt ontwerpster Soraya Wancour (29) de herkomst na van wat ze draagt. ‘Sindsdien draag ik tweedehands. Ik zie het als een expressievorm, een eigen laboratorium. Hoe zie ik eruit en hoe ga ik om met kledij? Dat wou ik ontdekken, vanuit esthetisch en ethisch oogpunt.’

De eisen die ze aan haar kledij stelt, zijn hoog, vertelt Soraya. ‘Maar ook ik weet vaak niet waar mijn kledij vandaan komt. Als ik koop bij De Kringwinkel, steun ik tenminste een sociaal project en geen grote retailer.’

Intussen heeft ze zelf een sociaal project opgericht. Met Studio AMA gaat ze radicaal voor lokale, sociale en ecologische mode. Ook dat stamt van haar tijd als middelbare scholier. ‘Tijdens mijn studie modeontwerp aan het kunsthumaniora wou ik mij profileren als ecologische ontwerper. Ik ga op zoek naar eenvoudige vormen, met bijzondere materialen. Zo kwam ik uit bij materialen die er al zijn: afval van textielfabrieken.’

Soraya Wancour is een van de sprekers op het Fair Fashion Fest. Samen met Caro Peirs van Tropas brengt ze op zondag 29/11 een small talk: vijf minuutjes boordevol inspiratie. Herbekijken kan hier. Ontdek meer op fairfashionfest.be.

Lees het interview met Soraya via Gent Fair Trade: https://gentfairtrade.be/fair-trade/radicaal-kiezen-voor-duurzame-mode-studio-ama

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *