Resortecs wint European Social Innovation Competition

Resortecs is een van de drie winnaars van de European Social Innovation Competition, onder het thema “Reimagine fashion”. Met revolutionair naaigaren, dat oplost bij hoge temperaturen, hoopt oprichter Cédric Vanhoeck het recyclageproces van textiel te vergemakkelijken.

Cédric Vanhoeck is de bedenker van Smart Stitch: naaigarens die op hoge temperatuur oplossen waardoor je kleding in verschillende stukken stof kan verdelen, zodat deze kunnen gerecycleerd worden tot nieuwe kledingstukken. De Smart Stitch-oplossing kan de demontage van kledingstukken met ritsen en knopen automatiseren. Zo gaat er veel minder textiel verloren.

Die techologie valt regelmatig in de prijzen. Eerder dit jaar won Vanhoeck de Textirama Foundation Award voor textielinnovaties in eigen land. In 2018 nam hij een Global Change Award, uitgereikt door kledinggigant H&M, in ontvangst. Als enige Belgische onderneming tussen 29 andere halve finalisten heeft Resortecs eind november de hoofdprijs van de European Social Innovation Competition weggekaapt. De onderneming ontvangt 50.000 euro om de technologie verder te ontwikkelen.

De andere twee winnaars van de European Social Innovation Competition zijn het Roemeense project WhyWeCraft en het Kroatische platform Snake. WhyWeCraft is een mechanisme om ambachtslui en ontwerpers juridisch bij te staan en zo traditionele ambachten te ondersteunen. Snake is een digitaal platform waarop je virtueel kleding zal kunnen passen voor je tot een aankoop overgaat. Ook die technologieën worden nu verder ontwikkeld, met steun van Europa.

Lees het volledige nieuwsbericht via MVO Vlaanderen: https://www.mvovlaanderen.be/inspiratie/resortecs-wint-european-social-innovation-competition

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *