Hoe ook Belgische modemerken de kosten van de coronacrisis op textielarbeiders afschuiven

Zestien (middel)grote Belgische kledingbedrijven hebben in maart bestellingen geannuleerd of opgeschort in Bangladesh. Dat blijkt uit data van de Bengalese werkgeverskoepel BGMEA, die het Zwitsers onderzoeksplatform Reflekt in handen kreeg. In totaal gaat het om bijna 7 miljoen kledingstukken, ter waarde van ruim 15 miljoen euro.

De meeste merken leggen uit dat zowel het uitstellen als annuleren van bestellingen steeds in samenspraak met de leverancier gebeurde. Een aantal merken zeggen dat de leverancier er net vragende partij voor was, omdat ook Bangladesh in lockdown ging: vertraging van de levering was daarom onvermijdelijk. Verschillende merken wezen op het feit dat ‘zij het toch veel beter gedaan hebben dan de grote multinationals’, zoals C&A, de Europese retailer met hoofdkantoor in België die terugkomt in de artikels van Reflekt.

‘Wat me wat tegenvalt, op basis van de reacties, is dat merken niet lijken te weten wat hun mogelijke impact was op de lonen van de werknemers. Ook wanneer de orders “maar” even werden opgeschort en later wel betaald werden.’

Sara Ceustermans (Schone Kleren Campagne)

Om welke merken gaat het juist? Dat ga ik in deze korte blog niet uit de doeken doen. Ik heb alle bedrijven recht van antwoord gegeven en veel experts gesproken die broodnodige nuance brengen in dit weinig evidente debat. Namen noemen zonder die nuance is deontologisch weinig correct.

Lees de artikels via MO* en COSH!:
https://cosh.eco/nl/blog/van-belgie-tot-bangladesh-de-impact-van-corona-op-de-kledingindustrie
https://www.mo.be/analyse/van-belgi-tot-bangladesh-de-impact-van-corona-op-de-kledingindustrie

Ook Knack publiceerde over het onderzoek, in print en online: https://www.knack.be/nieuws/je-kunt-niet-jarenlang-profiteren-van-de-lage-lonen-om-dan-je-verantwoordelijkheid-te-ontlopen-wanneer-het-moeilijk-gaat/article-longread-1655631.h

Ga direct naar de gedetailleerde reacties van merken in deze blog: https://cosh.eco/nl/blog/on-hold-in-bangladesh

Lees ook de stukken van Reflekt, in Dhaka TribuneDe Correspondent en het (Duitstalige) Zwitserse tijdschrift Beobachter.

Foto: Unsplash/Andrej Lisakov

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *